22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

07.05.2024 / 10:53 Zanimljivosti - Bizaran slučaj u Kini

Iskoristila zamrznute embrione da zatrudni s mrtvim ljubavnikom, pa tražila nasljedstvo

Iskoristila zamrznute embrione da zatrudni s mrtvim ljubavnikom, pa tražila nasljedstvo
Foto: Ilustracija

Kineskinja, poznata po prezimenu Leng, imala je aferu s oženjenim biznismenom koji je stradao u saobraćajnoj nesreći 2021. godine.

Njena priča izazvala je burnu debatu u javnosti, a sve je počelo ubrzo nakon pomenute nesreće, prenosi SCMP.

Žena iz pokrajine Guangdung je tvrdila da su njene jajne ćelije oplođene sjemenom ljubavnika, u jednoj privatnoj klinici. Razvijeni embrioni su zamrznuti i kasnije iskorišteni da bi ona zatrudnjela.

U decembru 2021, rodila je sina i nazvala ga Ksioven, a krajem prošle godine tužila je porodicu pokojnika zbog nasljedstva.

Tvrdila je da dijete ima pravo na dio u kapitalu kompanije i beneficije osiguranja, ali nije mogla da dokaže kako je dobijeno, niti je li ljubavnik dao pristanak da se njegovo sjeme iskoristi u postupku vantjelesne oplodnje.

Kao rezultat toga, sud je odbacio tužbu, a priča je dospjela na naslovne strane, prenosi Telegraf.rs

Korisnici društvenih mreža, prvenstvo platforme Weibo, komentarisali su bizaran slučaj. Pojedinci su smatrali da sada porodica treba da reaguje.

“Nadam se da će udovica podnijeti protutužbu”, napisala je jedna osoba.

I advokati su dali svoje mišljenje. Tako se navodi da je postupak vantjelesne oplodnje u licenciranim klinikama legalan, ali da o tome treba da se dogovore oba roditelja - što je u ovom slučaju ostalo nejasno.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo