22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 22°C

07.05.2024 / 13:31 BiH - Kultura sjećanja

Foto: Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva

Danas je na lokalitetu Spomen obilježja ubijenoj djeci u Velikom parku obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva.

Prema podacima Udruženja roditelja ubijene djece, tokom opsade Sarajeva, koja se smatra najdužom opsadom u historiji modernog ratovanja, ubijeno je 1.601 dijete.

"Ovo Spomen obilježje je simbol stradanja djece i ovaj događaj potvrđuje, opominje i obavezuje. Potvrđuje da je 1992. godine izvršena agresija na BiH i da je ovaj grad 1425 dana bio pod opsadom, u paklu. U tom periodu je ubijeno 1601 naše dijete. Djeca su ubijana sistematski i sa namjerom, u raznim prilikama: u potrazi za vodom, hranom, na spavanju, u kućnom ambijentu i školama", rekao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, Fikret Grabovica, te nastavio:

"Zločinci su koristili prilike kada se djeca druže i igraju i ubijala ih u grupama, imamo mnogo takvih slučajeva gdje ih je ubijeno petoro, šestoro, sedmoro... Ovo nas opominje da budemo oprezni i da promovišemo istinu. Vrlo je važno da mladi znaju istinu, jer oni drugi koji su spremni ponovo učiniti zlo kreiraju neku svoju istinu.

Iz Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva često su skretali pažnju da bh. pravosuđe nije učinilo dovoljno za procesuiranje zločina nad ubijenom djecom glanom grada Bosne i Hercegovine.

Vlada Kantona Sarajevo je 2019. godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, ali se ove godine obilježio 7. maja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo