21°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C

07.05.2024 / 15:55 BiH - Uspješna akcija

Pripadnici GSS-a Jablanica spasili tri Britanke na području Čvrsnice

Pripadnici GSS-a Jablanica spasili tri Britanke na području Čvrsnice
Foto: Vijesti.ba

Pripadnici GSS-a Jablanica spasili su u nedjelju tri državljanke Velike Britanije koje su zalutale na području Čvrsnice, izvijestili su u utorak iz Saveza gorskih službi spašavanja u BiH.

Kako su naveli, Gorska služba spašavanja Jablanica dobila je u nedjelju u 18,35 sati poziv iz Policijske stanice Jablanica da su tri mlađe ženske osobe iz Velike Britanije zalutale na području Čvrsnice (ispod Malog Vilinca).

Nakon dosta neuspješnih pokušaja, ostvaren je kontakt s izgubljenim osobama koje su, kako je istaknuto, bile u odjeći i obući koja nije bila adekvatna, bez hrane, vode, lampi i mogućnosti da zapale vatru, a u strahu zbog noći, bez načina kako da se vrate na stazu.

Nakon što je određena točna lokacija, prvi tim od troje članova GSS-a došao je do britanskih državljanki u 22,50 sati. Ekipa iz GSS-a Posušje nadgledala je teren dronom s vrha ski staze zbog lakšeg plana silaska.

Akcija je uspješno završena u 4,10 sati, bez povreda.

"Ovim putem molimo sve posjetioce naših planina da dobro planiraju planinarenje, vode računa o opremi i prilagode se uslovima na planini", poručili su iz Saveza gorskih službi spašavanja u BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo