15°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

08.05.2024 / 06:00 BiH - Srebrenica

Danas otvorenje objekta za smještaj neidentifikovanih žrtava genocida

Danas otvorenje objekta za smještaj neidentifikovanih žrtava genocida
Foto: Memorijalni centar Srebrenica

Unutar kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica danas će biti otvoren objekat za smještaj ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici.

Otvorenje je planirano za danas od 13 sati, najavljeno je iz Memorijalnog centra u Potočarima.

Program će početi 'Srebreničkim infernom' i kratkom retrospektivom izgradnje objekta. Prisutnim će se obratiti ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, predsjednica udruženja “Majke Srebrenice“ Munira Subašić, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Hamdija Fejzić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i programski direktor Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Matthew Holliday.

Završetak zvaničnog programa predviđen je u 13:40h, nakon čega je planiran obilazak objekta.

Izgradnja objekta počela je u oktobru 2023. godine kako bi se omogućilo adekvatno i dostojanstveno pohranjivanje i očuvanje svih neidentifikovanih ostataka žrtava genocida, te tako doprinjelo odavanju počasti i očuvanju sjećanja na njih.

Sredstva za izgradnju udružili su Memorijalni centar Srebrenica i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz mirovni projekat PRO-Budućnost koji provodi Catholic Relief Services (CRS).

Objekat predstavlja značajan doprinos memorijalizaciji i spriječavanju negiranja genocida.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo