12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

08.05.2024 / 18:56 BiH - Reakcije

Delegacija EU u BiH: Postoje rizici da javni RTV sistem prestane funkcionirati

Delegacija EU u BiH: Postoje rizici da javni RTV sistem prestane funkcionirati
Foto: FENA
Kako su jučer najavili iz Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, jutros je od 06:00 sati privremeno uskraćeno pružanje usluga Radio televiziji FBiH.

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici donio odluku da podigne kaznene prijave protiv članova Upravnog odbora BHRT-a.

Oglasili su se iz Delegacije Evropske unije u BiH.

- Sa ozbiljnom zabrinutošću primjećujemo da postoje rizici da javni RTV sistem (PBS) u BiH prestane funkcionirati. Osiguravanje finansijske održivosti PBS-a u BiH, uključujući sva tri javna emitera su među 14 ključnih prioriteta (iz Mišljenja Evropske komisije, op.a). Nije bilo napretka u ispunjavanju ovog prioriteta. Nadležne vlasti u BiH imaju odgovornost da osiguraju rješavanje aktuelnih pitanja između BHRT-a i RTV FBiH. Trenutna situacija je neprihvatljiva - naglašeno je.

Pozvali su nadležne organe da poduzmu hitne mjere kako bi riješili hitne probleme sa kojima se PBS suočava u BiH, kao i da brzo postignu dogovor sa svim zainteresovanim stranama za efikasan i provediv model finansiranja PBS-a, koji će biti u skladu sa Zakonom o PBS-u.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo