18°C
Mostar 24°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

09.05.2024 / 12:13 Ekonomija - Video

Union banka i Penny plus predstavili novi način plaćanja QR CODE-om

Union banka i Penny plus predstavili novi način plaćanja QR CODE-om
Foto: Vijesti.ba

Penny plus d.o.o. Sarajevo, u saradnji sa Union bankom d.d. Sarajevo predstavlja novi način plaćanja u svojim maloprodajnim objektima: QR CODE plaćanje.

Firma Penny plus d.o.o Sarajevo je, u želji za predstavljanjem noviteta i inovacija na bosanskohercegovačkom tržištu predstavila novi način plaćanja u maloprodajnim objektima, a sve sa ciljem olakšavanja i ubrzavanja procesa koji se svakodnevno odvijaju u trgovini.

Naime, radi se o novom, pojednostavljenom načinu bezgotovinskog plaćanja za čije funkcionisanje je neophodan pametni telefon, kamera i aplikacija Banke koja može skenirati QR code.

Kako se radi o načinu plaćanja sa brzinom kao presudnom prednosti i visokim nivoom sigurnosti, u svijetu je jako popularan te će se sasvim sigurno implementirati i na našim prostorima.

Razgovarali smo sa Kadrić Almedinom, direktorom firme Penny plus koji nam je rekao da je, osim napora iz ove firme za ovaj projekat bila ključna i uloga Union banke čiji je stručni kadar uveliko olakšao proces uvođenja usluge. 

„Unazad pola godine smo, sa ciljem ubrzavanja procesa naplate računa i smanjenja gužvi i čekanja u našim trgovinama došli na ideju da uspostavimo i ovaj način bezgotovinskog plaćanja. Glavne prednosti QR code plaćanja su svakako brzina, jednostavnost, sigurnost te činjenica da nam je za ovu pogodnost neophodan isključivo pametni telefon. Nakon što smo odredili naše ciljeve, morali smo da pronađemo partnera iz bankarskog sektora koji će sa nama krenuti u realizaciju ovog projekta.“

Iz Penny plus-a su nam takođe rekli, da je na njihovo veliko iznenađenje izostala podrška i inicijativa velikih banaka koje posluju na teritoriji BiH za rad na ovom projektu, te je projekat razvijen u saradnji sa domaćom bosanskohercegovačkom bankom odnosno Union bankom.

„Kada smo krenuli u realizaciju projekta, primarno smo se obratili velikim svjetskim bankama koje dugi niz godina posluju na našem tržištu. Međutim, te banke nisu imale sluha za naše ideje te su u startu pokazale nezainteresovanost da uradimo nešto inovativno i na taj način doprinesemo razvoju našeg tržišta i trgovine općenito. Sa druge strane, ono što je jako pozitivno u cijeloj priči, jeste da su manje bosanskohercegovačke banke, poput Union i ASA banke pokazale interesovanje i fleksibilnost da se prilagode svojim klijentima te je na taj način i naš uspjeh veći.“

Posjetili smo Penny plus objekat u naselju Velešići, u ulici Halida Kajtaza b.b kako bi obavili kupovinu i platili račun aplikacijom mobilnog bankarstva Union banke instaliranoj na pametnom telefonu. 

Dočekalo nas je ljubazno osoblje te bogata ponuda robe široke potrošnje, a na blagajni minimalno čekanje. Nakon što je djevojka na blagajni skenirala kupljene artikle, zamolili smo je da račun platimo QR kodom. Nakon dva klika i skeniranjem koda na aplikaciji u par sekundi je plaćanje obavljeno i dobili smo fiskalni račun i slip o obavljenoj transakciji. Uvjerili smo se da je zaista proces plaćanja jako brz, siguran, pouzdan, veoma inovativan i nov na našem tržištu, te se nadamo da će naići na široku primjenu u budućnosti.

Iz firme Penny plus d.o.o Sarajevo pozivaju i ostale banke da se pridruže projektu kako bi svi zajedno doprinijeli razvoju domaćeg platnog prometa putem pametnih telefona, najnovijih vidova komunikacije i tehnologija po uzoru na razvijene zemlje svijeta. Ideja je prvobitno prići što bliže našim kupcima koji su ujedno i korisnici bankarskih usluga, te olakšati i ubrzati kupovinu u trgovini i nakon uspješne implementacije ove usluge u trgovini, iz Penny plus-a najavljuju implementaciju QR code plaćanja i na internet prodajnom mjestu www.pennyshop.ba.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo