18°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

09.05.2024 / 12:58 BiH - Općinski sud Sanski Most

Potvrđena optužnica protiv Tendžerića, koji je s tri prsta pozirao kod obilježja za masovnu grobnicu

Potvrđena optužnica protiv Tendžerića, koji je s tri prsta pozirao kod obilježja za masovnu grobnicu
Foto: Arhiv

Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio je optužnicu protiv Drage Tendžerića zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, jer se, podižući tri prsta, fotografisao pokraj table na putu za masovnu grobnicu “Lanište 1” kod Ključa, u kojoj su pronađeni ostaci žrtava iz Biljana.

Za optuženog je Detektor ranije pisao da je na fotografiji pokazao i tetovaže s likovima četničkog vođe Draže Mihailovića i vojvode Momčila Đujića, što je uznemirilo žrtve.

U optužnici Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), u koju su novinari Detektora imali uvid, navodi se kako je Tendžerić 21. januara prošle godine zaustavio svoje motorno vozilo pored table s natpisom “Masovna grobnica Bošnjaka Lanište 1”, iz koje je ekshumirano 188 tijela civila, te zamolio prijatelja da ga uslika mobilnim telefonom, pokazajući na leđima istetovirane simbole koje on smatra historijom svoje nacije.

“Svjestan da izaziva mržnju i netrpeljivost prema konstitutivnim narodima koji žive u Federaciji, javno je objavio fotografiju na svom Facebook i Instagram profilu, što je imalo za posljedicu da je objava prikazana u elektronskim i printanim medijima na području USK i Federacije, što je uzrokovalo uznemirenost građana općine Ključ i naselja Biljani”, navodi se u optužnici Tužilaštva USK-a koja je potvrđena 29. marta.

Detektor je pisao ranije kako su porodice žrtava, razočarane nedostatkom pravde, dodatno bile uznemirene fotografijama Tendžerića snimljenim na putu za masovnu grobnicu “Lanište 1” kod Ključa, na kojima je on tom prilikom pokazao i svoje tetovaže s likovima Mihailovića i Đujića.

Iz Udruženja porodica žrtava su ranije kazali kako smatraju da do ovakvih događaja ne bi došlo da su počinioci zločina kažnjeni.

U Biljanima kod Ključa je, prema presudama Haškog tribunala, 10. jula 1992. ubijeno oko 200 ljudi, koje su pripadnici vojske i policije prethodno zarobili i odveli od njihovih kuća, a među žrtvama su bile žene, stari ljudi i četveromjesečna beba.

Za zločine u Biljanima do sada je pred Sudom Bosne i Hercegovine na sedam godina zatvora osuđen samo Marko Samardžija, u svojstvu komandira Treće čete Saničkog bataljona u sastavu 17. lake pješadijske brigade.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo