16°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

09.05.2024 / 13:59 BiH - Sjećanje

Dani sjećanja na zločine u Bratuncu: U selu Glogova za jedan dan strijeljano 65 civila

Prije tačno 32 godine, na Dan pobjede nad fašizmom, u krugu mjesne džamije u Glogovi kod Bratunca samo u jednom danu udružene snage bratunačke policije srpske nacionalnosti, bratunačke TO i JNA, za nekoliko sati strijeljale su 65 bošnjačkih civila. 

Za zločine u Glogovoj do sada je procesuirana samo jedna osoba, predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba i Teritorijalne odbrane Bratunac Miroslav Deronjić, koji je nakon priznanja zločina u Hagu osuđen na 10 godina zatvora. Deronjić je umro je pri kraju izdržavanja kazne.

Zločin u Glogovoj prvi je najmasovniji zločin koji se dogodio na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu.
Svake godine preživjeli mještani i članovi porodica ubijenih okupljaju se na ovom mjestu kako bi se prisjetili i odali počast nevino stradalim civilima. Predstavnici udruženja žrtava, Islamske zajednice i mještani su prvo položili cvijeće na spomen–obilježju, a potom su posjetili lokalitet masovne grobnice u neposrednoj blizini lokalne džamije.

Najmlađa žrtva ovog stravičnog zločina je Muharem Ibišević (16), koji je ubijen pored oca Mustafe i godinu starijeg brata Muje. Tijela ubijenih pobacane su u masovne grobnice.

„Mi u Podrinju, naša povratnička zajednica, ne možemo egzistirati bez istine. Ostali smo bez naših najmlijih koji su ubijeni samo zato što su bili muslimani. To je rezultat njihovih oslobođanja koje oni proslavljaju u podrinjskim gradovima. Svake godine kada se približi mjesec maj, mi Bošnjaci se moramo dodatno aktivirati, a sve u cilju da se ne zaboravi ono što se desilo. I pored svega što smo preživjeli, mi smo narod koji je spreman da gradi suživot i da na mjestima gdje su počinjeni zvjerski zločini ponovo organiziramo naš život“, rekao je Elvir Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac.

Prema dostupnim podacima, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno je 388 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 144 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijeno 210 Bošnjaka iz Glogove. 31 stanovnik ovog mjesta je ubijen tokom 1993. i 1994. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo