17°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

09.05.2024 / 14:27 Svijet - Drugo polufinale

Duge cijevi na ulicama Malmöa: Policija digla barikade

Duge cijevi na ulicama Malmöa: Policija digla barikade
Foto: Agencije
Drugo polufinale ovogodišnjeg takmičenja za pjesmu Eurosonga održat će se večeras u Švedskoj, a očekuje se da će nastup Izraela privući pozornost zbog velikih propalestinskih protesta planiranih u gradu domaćinu Malmöu.

Oko 100.000 posjetioca okupilo se u gradu na jugu Švedske na godišnjem takmičenju pjesama, koje se održava u jeku protesta i bojkota zbog izraelske vojne kampanje u Gazi, javlja Retuers.

Švedske vlasti pojačale su sigurnost i pripremaju se za moguće nemire tokom sedmice održavanja Eurosonga. Prema Reutersu, policajci su viđeni kako patroliraju ulicama Malmöa i s vodenih skutera na gradskim kanalima.

Oko arene Malmö, koja je domaćin takmičenja, postavljene su metalne barikade i veliki betonski blokovi, a policija čuva mjesto i provjerava torbe posjetioca.

Reuters javlja da se deseci hiljada očekuju na propalestinskim protestima u centru Malmöa u četvrtak. Manji obližnji pro-izraelski protesti zakazani su za poslijepodne.

Oko ambasada iz svih zemalja vlada visoka sigurnost, saopćila je policija Malmöa. "Naravno, dodatno pazimo na Izrael, zbog situacije", rekla je u nedjelju za Reuters Lotta Svensson, policijska komandantica za incidente.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje događaj, oduprijela se pozivima da se Izrael isključi, ali je zatražila od zemlje da izmijeni tekst svoje originalne pjesme 'October Rain', koja se činila kao spominjanje napada Hamasa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo