12°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

10.05.2024 / 18:02 Svijet - Poziv Vijeću sigurnosti

Usvojena rezolucija UN-a koja poziva preispitivanje članstva Palestine u Generalnoj skupštini

Usvojena rezolucija UN-a koja poziva preispitivanje članstva Palestine u Generalnoj skupštini
Foto: AFP
Sa 143 glasa za, devet glasova protiv i 25 suzdržanih, usvojena je Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UNGA) kojom se Vijeće sigurnosti UN-a poziva da preispita članstvo Palestine u UN-u, javlja CNN.

Rezolucija poziva Vijeće sigurnosti da "povoljno ponovo razmotri ovo pitanje" i naglašava da se Palestinskim vlastima odobri članstvo u UN-u, rekavši da je "Država Palestina kvalifikovana za članstvo u Ujedinjenim narodima".


Prije početka sjednice GS UN-a, Misija SAD-a pri UN-u je naznačila da će, ako rezolucija bude usvojena i zahtjev za članstvo upućen Vijeću sigurnosti, SAD ponovo staviti veto, rekavši: „Očekujemo sličan ishod onome što se dogodilo u aprilu."

Američka misija je saopćila da Palestinske vlasti ne ispunjavaju kriterije za članstvo u UN-u i da rezolucija ne rješava zabrinutosti koje su ranije iznesene u vezi s članstvom Palestine.

U aprilu su palestinske vlasti ponovo pokrenule svoj zahtjev za članstvo, a kasnije tog mjeseca, SAD su stavile veto na pokušaj Palestine da postigne status članstva. U Vijeću sigurnosti glasalo je 12 članova za i jedan protiv, osim američkog veta. Izrael je pohvalio američki veto, nazvavši palestinsku ponudu "sramnim prijedlogom", dok je predsjedništvo Palestinskih vlasti taj veto nazvalo "nepravednim, nemoralnim i neopravdanim".

U septembru 2011. Palestinske vlasti nisu uspjele dobiti priznanje UN-a kao nezavisna država članica. Godinu dana kasnije, UN je odlučio da se status palestinskih vlasti "entiteta posmatrača koji nije članica" promijeni u "državu posmatrača koja nije članica", slično Vatikanu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo