13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

19.05.2024 / 17:40 Regija - Pred put u New York

Vučić optužio Konakovića: 'Lagao je oko individualne odgovornosti za genocid'

Vučić optužio Konakovića: 'Lagao je oko individualne odgovornosti za genocid'

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se tamošnjoj javnosti pred put u New York gdje će naredne sedmice u prostorijama UN-a biti održano glasanje za rezoluciju o Srebrenici.

"Imaću mnogo sastanaka, a u četvrtak ćemo da se borimo svi zajedno. Ujutru će se naći nas nekoliko predstavnika u hramu Svetog Save. Vjerujem da će biti i patrijarh i izreći će nam besjedu i reći šta misle. Ono što je sigurno je da ćemo da se borimo. Ja znam kolika je sila koja nam prijeti i koliko su veliki i snažni, a mi ćemo dati sve od sebe i suprotstvaićemo im se jače nego što su mislili", rekao je Vučić.

"U tome učestvuju i ljudi iz Srbije koji pomažu. To su te platforme za rušenje Srbije. Ja sam ponosan kada sam u negativnom kontekstu na njihovim naslovnim stranama. Ja se ne miješam u unutrašnje stvari Crne Gore i njihova je odluka kako će glasati. Riječ je o perfidnom triku", rekao je on.

"Niste se dogovarali sa Srbijom u vezi amandmana vezanih za rezoluciju. To je neko radio da je sopstvenu savjest mogao da opere zašto će da glasaju za rezoluciju. Najjadnije je to što kažu da se mi iživljavamo nad nekim. Pa nije Srbija priznala nezavisnost ni Pljevalja, ni Herceg Novog, ničega u Crnoj Gori, nekih 13 odsto teritorija Crne Gore. Nije Srbija donijela rezoluciju o tome kako je Crna Gora učestvovala u agresiji, već Crna Gora učestvuje u donošenju rezolucije u kojoj su učestvovali Srbi", dodao je on .

"Mi čemo u četvrtak uveče znati ko su nam prijatelji u svijetu, a ko su nam partneri. Svi koji glasaju protiv, ili su uzdržani su nam prijatelji", naglasio je on.

Vučić je dodao da je važno to što se jedna mala zemlja koa što je Srbija suprotstavila velikim silama u svijetu, a to niko nije očekivao.

"Neću biti sretan rezultatima, ali ću biti ponosan na našu borbu. Vjerujem i da će građani Srbije biti ponosni na to", rekao je on.

On je komentarisao i izjave Konakovića da on, ni Srbija ne zaslužuju poštovanje podržavajući rezoluciju o Srebrenici.

"Sve što sam ja rekao, on je potvrdio i rekao da će to da radi, iako su govorili da su to laži. Morali su da donose besmislene amandmane kojima su htjeli da kažu da nije narod genocidan, nego individue. Onda objasnite zašto podržavate rezoluciju. Do čega vam je? Pa upravo do onoga što su sami potvrdili", rekao je Vučić.

"Osim te lične mržnje kod Konakovića ne mogu da daju ozbiljne odgovore, a to je da ako je riječ o individualnoj odgovornosti zbog čega rezolucija i onda nema odgovora", dodao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo