13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

20.05.2024 / 13:59 Muzika i Film - Pop-zvijezda

Dua Lipa: Želim razbiti predrasude svijeta o Kosovu, tamo više nije rat

Dua Lipa: Želim razbiti predrasude svijeta o Kosovu, tamo više nije rat
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija
Britanska pop-zvijezda Dua Lipa nikada se nije stidjela svog albanskog porijekla, iako je silom prilika rođena u Velikoj Britaniji 1995. godine.

Njen otac i ujedno menadžer Dukagjin Lipa bivši je frontmen rock benda Oda, dok se majka Anesa specijalizovala za turizam. Oboje su zbog rata na Kosovu bili prisiljeni napustiti svoj dom i život iz korijena ponovno graditi u iseljeništvu, gdje na svijet dolazi kći Dua, čije ime na albanskom znači “ljubav”.

Na prvu ozbiljniju prepreku nailazi kad je učiteljica u osnovnoj školi odbija primiti u zbor zbog nemogućnosti pjevanja visokih tonova. S navršenih 11 godina dodatno se udaljava od svojih snova vrativši se na Kosovo s Dukagjinom, kojem je ondje ponuđen posao.

Dua se samo naizgled vratila kući, a zapravo od nje nikad nije bila udaljenija.

"Ostvarila sam plan i vratila se svome domu, ali ubrzo sam shvatila da sam Albanka koja govori albanski jezik s engleskim naglaskom", izjavila je Lipa, kojoj je jezična barijera bila velik problem zbog kojeg je sve više zaostajala u školi.

Godine su prolazile, a Dua Lipa je postajala sve veća zvijezda i sada publika širom svijeta uživa u pjesmama sa njenog novog albuma "Radical Optimism". Uskoro će nastupiti i u našem komšiluku, tačnije u Hrvatskoj, gdje je zakazala i odmah rasprodala koncert u pulskom amfiteatru 9. juna.

Dua ističe da joj je jedan od ciljeva da promijeni globalnu percepciju o Kosovu.

"Ne želim da ljudi izvana Kosovo poistovjećuju s ratom. Moj otac i ja svake godine organizujemo muzički festival u Prištini, a jedan je od ciljeva privlačenje publike iz svih dijelova svijeta kako bismo suzbili predrasude, bilo da se radi o drugim popularnim izvođačima bilo o njihovim obožavateljima. Sjećam se dok sam živjela na Kosovu, niko od mojih omiljenih izvođača nije dolazio. Moj najveći san je to omogućiti današnjoj djeci", izjavila je za časopis Time.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo