14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

21.05.2024 / 12:28 Intervjui - Razgovor za Vijesti

Šuta: Populizam dođe na naplatu, vrijeme je za odgovornu politiku u HNK i Mostaru

Šuta: Populizam dođe na naplatu, vrijeme je za odgovornu politiku u HNK i Mostaru
Foto: Vijesti.ba

Prošlo je šest mjeseci od imenovanja nove Vlade HNK. Dovoljan je to period da se sumiraju rezultati i iznesu projekcije za budućnost.

O stanju u HNK razgovarali smo sa ministrom finansija Adilom Šutom. Osim toga, sa Šutom smo razgovarali i o promjenama unutar hercegovačke, odnosno mostarske SDA, ali i predstojećim izborima u Mostaru.

Kakva je finansijska slika Hercegovačko-neretvanskog kantona, kakvu biste dijagnozu dali finansijama u HNK?

Šuta: Što se tiče finansijske slike Hercegovačko-neretvanskog kantona ne mogu kazati da je ona loša. Naprotiv, relativno je zadovoljavajuća, iako nije na nivou planiranog. Budžet je prilagođen realnim potrebama i rashodima i mogu istaći kako Kanton pravovremeno i bez posebnih problema servisira sve preuzete obaveze prema budžetskim korisnicima. Bitno je nastaviti u tom pravcu kako bismo stvorili dobre uslove i realnu osnovu za povećane privredne i razvojne aktivnosti, kako bismo se kao regija dodatno razvijali.

Koliko je Ministarstvo na čijem ste čelu kadrovski osposobljeno za obavljanje primarnih zadataka?

Šuta: Prije nego konkretno odgovorim na to pitanje moram kazati kako sam lično zadovoljan produktivnošću rada i profesionalnim pristupom uposlenika Ministarstva finansija. Kroz redovne sjednice Stručnih kolegija uspijevamo adekvatno analizirati stanje i zajednički doći do rješenja problema, posebno u onim odjelima i službama gdje smo kadrovski potkapacitirani.

Iako su u posljednih šest mjeseci svoje dužnosti preuzeli sekretar Ministarstva, pomoćnik ministra, šef Odjela za centralizovani obračun plaća i rukovodilac Jedinice interne revizije, i dalje imamo problem sa nedovoljnom kapacitiranošću u vidu broja uposlenika. Veliki broj uposlenih je otišao ili uskoro odlazi u penziju, a dosta je i upražnjenih pozicija. U tom kontekstu, moji saradnici i uposlenici trenutno rade na izradi prijedloga novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji s ciljem adekvatnijeg raspoređivanja uposlenika i radnih mjesta, za koji se nadam da će biti dobra osnova za dodatno poboljšanje rada Ministarstva u svakom smislu.

Kakva je saradnja sa partnerima u Vladi HNK i šta su najznačajniji rezultati koji su postignuti u prvih šest mjeseci rada?

Šuta: Prije nekoliko dana moji saradnici i ja pripremili smo jedan kratki rezime rada Ministarstva finansija u posljednjih šest mjeseci, odnosno u periodu od imenovanja novog saziva Vlade i izvršene primopredaje dužnosti, koji je dostupan na web stranici Ministarstva i može se pogledati šta je to rađeno u Ministarstvu na čijem sam čelu.

Što se tiče rada same Vlade HNK, mi smo u periodu od imenovanja, dakle prethodnih šest mjeseci, održali 18 sjednica i riješili na stotine tačaka dnevnog reda koje su nas čekale. Gotovo sve odluke donošene su jednoglasno, uz dobru prethodnu pripremu i obavljene konsultacije, tako da mogu istaći kako sam lično zadovoljan i radom Vlade, ali i odnosima u samoj Vladi. Naravno, tu su ministri iz tri političke stranke, sa različitim pogledima na neke stvari, ali za sada je saradnja vrlo profesionalna, korektna i produktivna za naš Kanton, iako naravno, uvijek može i treba bolje.

Sindikati medicinara i policije zadovoljni su, sudeći prema onome što govore, saradnjom s Vladom, ali to nije slučaj sa sindikatom u obrazovanju. Zašto su prvi zadovoljni, a drugi nisu i imaju li razloga biti nezadovoljni?

Šuta: Mi smo, kao Vlada, u prethodnom periodu obavili razgovore sa svim reprezentativnim sindikatima. Potpisan je Kolektivni ugovor s medicinskim radnicima. Potpisan je i Ugovor o pristupanju Kolektivnom ugovoru za službenike tijela uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH. U nekim ranijim intervjuima i razgovorima sam kazao koliko je bitan obrazovni sistem i koliko cijenim sve one koji rade u obrazovnom sistemu, počevši od osnovnih, preko srednjih škola, pa do univerziteta, tako da nema potrebe da to posebno naglašavam.

Vlada i resorno ministarstvo obrazovanja u tom pogledu obavljaju vrlo korektne razgovore sa predstavnicima sindikata, na bazi činjenica i međusobnog poštovanja. Sistem obrazovanja je velik, najveći dio Budžeta se odnosi na taj dio i nije lako naći kompromisno rješenje.

Kada se realno situacija sagleda, sa sindikatima osnovnih i srednjih škola potpisan je Kolektivni ugovor koji je na snazi do 2025. godine i u prethodnim mjesecima nekoliko puta je povećavana plata. Naravno da to nije dovoljno i da bismo svi bili najsretniji da dođemo na prvo mjesto u Federaciji BiH, ali moramo stvari posmatrati činjenično i bez lažnih obećanja. Moram istaći i kako je nama Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru izrazito važan. On je simbol i najstarija visokoškolska ustanova u Hercegovini. Ove godine smo dodatno povećali tranšu Univerzitetu gdje su plate jako niske, a bile su još niže prethodnih godina i da budem najiskreniji, prioritet je raditi na boljim uslovima nastavnog osoblja na Univerzitetu, kako bi ih doveli barem u istu ravan sa nastavnim osobljem u osnovnim i srednjim školama.

Kada bi Vlada izašla u susret Sindikatu obrazovanja, u ovom trenutku, da li bi kanton mogao izdržati to opterećenje?

Šuta: Mi kao Vlada, a posebno resorni ministar obrazovanja, definitivno imamo želju da izađemo u susret Sindikatu obrazovanja, ali to mora biti urađeno bez nanošenja štete Kantonu, jer bi nam populistički potezi koje možda neko očekuje u izbornoj godini, mogli vrlo brzo doći na naplatu i onda ne bi samo ispaštali uposleni u obrazovanju, nego svi budžetski korisnici i čitav Kanton.

U tom kontekstu, zahtjevi moraju biti objektivni, a ne jednostrano ultimativni. Iskreno se nadam kako ćemo u narednom periodu pronaći kompromisno rješenje kojim će biti zadovoljni svi. Moram također kazati kako prihodi Kantona za prva četiri mjeseca ove godine nisu na nivou planiranog i nadam se kako će se i to promijeniti u narednim mjesecima, kako opterećenje Budžeta ne bi bilo neizdrživo.

Bliži se rok od šest mjeseci koliko je navodni partner za kupovinu Granita imao vremena da uplati sredstva, Vlada je postavila jasne uslove, sve strane su bile svjesne i znale u kakvu firmu i procedure ulaze. Hoće li koncesija biti ukinuta ako sredstva ne budu uplaćena?

Šuta: Vlada i resorno Ministarstvo privrede imalo je nekoliko sastanaka s ciljem iznalaženja adekvatnog rješenja, koje će ići prvenstveno u korist uposlenika Granita i Općine Jablanica. U tom pogledu, ukoliko ugovorom preuzete obaveze ne budu poštovane u narednom periodu, siguran sam da će Vlada i Ministarstvo privrede razmotriti sve opcije.

Nedavno su održani izbori za GO SDA Mostar, vi ste na funkciji potpredsjednika. Utisak je da su pozitivne reakcije na promjene, a tim u kojem je krenuo u obilazak terena, kakve su povratne informacije do ljudi?

Šuta: Kao što je kazao predsjednik Čolaković u svom obraćanju na Izbornoj sjednici Skupštine, moramo dinamizirati rad Stranke i procese unutar organizacije. Rukovodstvo je dužno redovno obilaziti teren, mjesne ogranke i osluškivati svakodnevne probleme s kojima se građani susreću. Upravo s tim motivom, odmah po okončanju izbornog procesa krenuli smo u obilaske mjesnih ogranaka i moj utisak je upravo kakav ste i kazali – pozitivne reakcije na promjene i odličan odziv članstva u svim organima. U mjesnim ograncima SDA u Mostaru su zaista kvalitetni, reprezentativni ljudi. Ljudi koji su svakodnevno na terenu i koji najbolje poznaju probleme u Mostaru. Sljedeći zadatak nam je, na bazi tih razgovora s članstvom i građanima, napraviti sa timom stručnjaka adekvatnu platformu, koja neće biti klasična izborna platforma, nego naša vizija Mostara u narednim godinama s jasnim i provodivim rješenjima problema, kao što je u jednom od svojih intervjua kazao predsjednik Čolaković.

Bliže se izbori, Mostar je uvijek specifičan. Kada su u pitanju probosanske stranke, mostarski izbori traže punu koordinaciju i slogu. Hoće li je biti, kako bi vlast HDZ-a skoncentrisana u poziciji gradonačelnika konačno bila zamijenjena nakon više od 20 godina?

Šuta: Mostar je po mnogo čemu specifičan, pa samim tim za njega važe i posebna izborna pravila sa svim svojim specifičnostima. Iskreno se nadamo da će ovaj put neki biti zreliji i odgovorniji prema svom gradu i građanima. Mi pružamo ruku svim dobronamjernim ljudima koji žele dobro Mostaru, da na bazi međusobnog poštovanja napravimo adekvatan rezultat koji će biti dovoljan da izaberemo gradonačelnika Mostara nakon više od 20 godina. Svi dobro znamo šta je bilo 2020. godine i zahvaljujući kome nije izabran dr. Guzin za gradonačelnika i sebi više ne smijemo dopustiti taj luksuz da nas neko pridobije lijepom pričom ili medijskom podrškom, bez bilo kakvih konkretnih rezultata ili rada. Vrijeme je za odgovornu politiku koja će donijeti dobro Mostaru i svim njegovim građanima.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo