15°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

24.05.2024 / 11:36 Regija - Zagreb

Hrvatski P.E.N. najoštrije osudio prijetnje smrću redakciji Nacionala

Hrvatski P.E.N. najoštrije osudio prijetnje smrću redakciji Nacionala
Foto: P.E.N.
Nevladino udruženje Hrvatski P.E.N. najoštrije je u petak osudiio prijetnje smrću redakciji hrvatskog sedmičnjaka "Nacional" i traži da se hitno pronađu počinioci i zaštite novinari.

"Hrvatski PEN najoštrije osuđuje prijetnje smrću redakciji sedmičnjaka Nacional, poslane 20. maja 2024. na zvanični broj mobitela urednika", stoji u saopćenju Hrvatskog P.E.N.-a, nevladinog udruženja, jedne od najstarijih članica udruženja P.E.N. International, svjetskog udruženja pjesnika, romanopisaca, esejista, dramskih pisaca, scenarista, historičara, kritičara, prevodioca, izdavača i novinara okupljenih u odbranu slobode izražavanja, zainteresovanih za sudbinu književnosti i opstanak jezika.

Hrvatski PEN je obavijestio i centralu Međunarodnog PEN-a i naglašava da je osim hitne i učinkovite reakcije policije i nadležnih službi u pronalaženju počinioca, potrebna i adekvatna zaštita novinara kojima je upućena prijetnja ubistvom.

Redakcija sedmičnjaka Nacional potvrdila je kako je u ponedjeljak, 20. maja, zaprimila prijeteću poruku o napadu na novinare zbog čega je redakcija o tome zvanično obavijestila ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića i predala prijavu policijskim istražiocima.

U poruci koja je stigla s vidljivog broja mobitela, bile su navedene direktne prijetnje novinarima Nacionala te jasno naznačena poveznica s atentatom na bivšeg vlasnika Nacionala Ivu Pukanića i njegovog saradnika Niku Franjića, a koji je izvršen eksplozivnom napravom u oktobru 2008. u dvorištu zgrade Nacionala.

Nacional je prenio i autentični sadržaj poruke, prenosi Hina.

 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo