21°C
Mostar 29°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

24.05.2024 / 11:49 Politika - Srbijanski ministar

Dačić o Dodikovom 'razdruživanju': Pitanje je da li je to moguće

Dačić o Dodikovom 'razdruživanju': Pitanje je da li je to moguće
Ivica Dačić / Vijesti.ba
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je ono što se desilo u vezi sa rezolucijom o Srebrenici veliki argument Miloradu Dodiku koji je rekao da će RS sačiniti izvještaj o kršenju Dejtonskog sporazuma i Federaciji BiH uputiti sporazum o mirnom razdruživanju.

- To što se desilo je veliki argument za takav postupak, da je prosto nemoguće živjeti zajedno sa onima koji vas smatrau genocidnim. Kada bi neko pitao srpski narod u Republici Srpskoj, sigurno bi glasali za /razdruživanje/, ali pitanje je da li je to moguće i da li će do toga doći - rekao je Dačić.

Dačić je naveo da sada treba vijdeti kako će se Srbija odnositi prema zemljama koje su glasale za rezoluciju.

On je rekao da bi od Irana, sa kojim je Srbija u izuzetno prijateljskim odnosima i zbog čega ima probleme sa Zapadom, Srbija trebalo da traži objašnjenje zašto je glasao za rezoluciju koja je američki projekat, a isto tako tražiti objašnjenja i od Iraka i Egipta.

- Za svaku zemlju bismo mogli ići redom i pričati kakva je bila situacija. Mi moramo sa sobom raščistiti da naša podrška nije među zapadnim zemljama, nego među onima koje ne podržavaju autoritet Zapada. Ne smemo da se odričemo grane za koju se držimo - naveo je Dačić.

Što se tiče Crne Gore koja je glasala za rezoluciju, Dačić je rekao da se Srbija razočarala, ali da joj Crna Gora nije neprijatelj. On je dodao da mu se čini da Crna Gora uporno želi da promijeni svoju prošlost time što donosi određene odluke i pridružuje se nekim inicijativama, ne samo protiv srpskih interesa, nego i protiv istorije Crne Gore.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo