21°C
Mostar 29°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

24.05.2024 / 16:47 Ekonomija - 34 godine uspješnog rada

Nikšić: Kvalitetan socijalni dijalog sa Sindikatom državnih službenika i namještenika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikišić danas je na svečanoj Skupštini Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH istakao važnost kvalitetnog socijalnog dijaloga i daljeg razvoja parnerskih odnosa sa tim sindikatom.

Sindikat državnih službenika i namještenika obilježio je danas 34 godine uspješnog rada i postojanja i među ostalima uručio zlatnu plaketu premijeru Nikšiću koji je izrazio čestitke, zahvalnost i priznanje sindikatu na onome što rade.

- Prema informacijama koje imam, ovo je jedan od najbolje organizovanih sindikata i nije čudo zašto je to tako iz prostog razloga što i kao radnici organa uprave najbolje osjećate i znate kako se može organizovati i koliko znači kad imate organizovan sindikat u ostvarivanju onoga što jesu vaša prava – rekao je Nikšić.

Naglasio je da će se saradnja svakako nastaviti i u periodu koji je pred nama, te da će se dati podrška svim opravdanim zahtjevima.

- Mislim da je ovaj dosadašnji period u proteklih godinu dana pokazao da možemo sarađivati i sasvim izvjesno je da to mora ići dalje uzlaznom putanjom – istakao je Nikšić.

Predsjednik tog sindikata Samir Kurtović također je naglasio dobru suradnju sa Vladom Federacije BiH i poslodavcima dodajući da će u ovoj godini zaednički tražiti rješenja da se poboljša status svih uposlenika.

- Mi smo najveći sindikat u BiH, imamo oko 14.000 članova, 237 sindikalnih organizacija i Dan sindikata je prilika da dodijelimo zlatne plakete poslodavcima i članovima sindikata uz zahvalnost za dobru suradnju - istekao je Kurtović.

Dodao je da svečanoj i izvještajnoj skupštini sindikata danas prisustvuje 80 predsjednika sindikalnih organizacija, kao delegata, te iskazao spremnost za nastavak socijalnog dijaloga sa poslodavcima kako bi poboljšali status svih uposlenika, te omogućilo da plate budu usklađene sa rastom indeksa potrošačkih cijena. Kurtović je podsjetio da je u decembru potpisan Kolektivni ugovor koji vrijedi tri godine, da je omogućena isplata jednokratne pomoći, te da je zabilježen rast plata oko 11 posto.

Dan sindikata čestitali su premijer BPK Goražde Edin Ćulov, ministrica pravosuđa i uprave TK Nataša Marošević, ministrica za rad i socijalnu politiku KS Enda Pavić-Pečenković, načelnik Općine Olovo Đemal Memagić, te predsjednik sindikata državnih službenika i namještenika u institucijama BiH Radenko Mirković. Sindikati su, kako su istakli, neizostavan dio demokratskog procesa i ključni partneri u ostvarivanju pravednosti i jednakosti na radnom mjestu.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo