15°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

25.05.2024 / 09:07 Svijet - Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: Ukrajincima dozvoliti upotrebu NATO oružja

Stoltenberg: Ukrajincima dozvoliti upotrebu NATO oružja
Foto: NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

"Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu", rekao je on u intervjuu za Ekonomist.

List navodi da je Stoltenbergova jasna, iako neimenovana, meta bila politika koju vodi predjsednik SAD Joe Biden, a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može da napadne američkim naoružanjem.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nekoliko puta je uputio molbe zapadnim saveznicima za dozvolu da koristi donirano oružje na ciljevima unutar Rusije, a naročito nakon napredovanja ruskih trupa u Harkovskoj oblasti, prenosi Tanjug.

Rusija je 10. maja započela ofanzivu u ovom regionu, a Stoltenberg nije učekivao da udar dovede do proboja fronta.

"Oni će nastaviti da guraju i nastavljaju da dobijaju neku marginalnu poziciju, i spremni su da plate veoma visoku cijenu za ove marginalne dobitke", naveo je.

Upozorio je da se Ukrajina ipak bori i uputio kritiku na račun evropskih saveznika.

"Evropski saveznici su obećali milion artiljerijskih granata. Nismo vidjeli ništa slično tome", naglasio je Stoltenberg.

Istakao je da je ovaj potez povećao rizik od eskalacije tenzija, ali je dodao da postoji razlika između slanja oružja i obučavanja i vojnog angažovanja.

"Pružamo obuku, pružamo oružje, municiju Ukrajini, ali nećemo biti direktno uključeni sa teritorije NATO u borbene operacije iznad ili u Ukrajini. Dakle, to je druga stvar", zaključio je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo