20°C
Mostar 27°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C

25.05.2024 / 10:30 Kultura - Primjer istrajnosti

Elvedina Mujagić: Pisanjem sam bježala od stvarnosti u maštu

Elvedina Mujagić: Pisanjem sam bježala od stvarnosti u maštu
Foto: Žene.ba

Djevojka koja je primjer istrajnosti i talenta, uspjeha i kreativnosti, Elvedina Mujagić napisala je dvije knjige, ‘Nedaleko od srca’ i ‘Uzdah za kraj’.

Elvedina će večeras u Art kući Sevdaha Sarajevo održati i promociju knjige.

Rođena 2004. godine u Tuzli, završila je Osnovnu školu “Lukavac Mjesto” u Lukavcu, a nedavno i Srednju medicinsku školu u Tuzli.

Članica KUD-a “Rudar” Lukavac od 2010. godine, a također vodi dramsko recitatorsku sekciju za djecu.

Aktivna je i članica Književnog Kluba “Mostovi” u Lukavcu, gdje zajedno sa svojim kolegama održava radionice i druženja za ljubitelje pisane riječi.

“Inspiraciju pronalazim u svemu što me okružuje, a najviše pišem onda kada sam najtužnija, zato što tada pišem iz duše. Mnoge životne situacije, ljudi i dešavanja u svijetu su me potakle da pišem i da se poigravam sa svojom maštom, te napravim neku priču. Na objavljivanje prve knjige su me potakli drugi mladi književnici u svijetu koji su krenuli tim putem hrabro i sigurno”, kazala je za portal Žene.ba.

Svoje prve riječi koje su kasnije popunile korice njenog romana je počela da piše još kao dijete u osnovnoj školi.

“Roman sam pisala još kada sam bila dijete, u osnovnoj školi. Još tada sam voljela pisati priče i tako sam zapravo i stvorila roman “Nedaleko od srca”. Za mene to nije bilo teško i pisanjem sam bježala od stvarnosti u maštu, a zbirka poezije je napisana onda kada sam bježala od bola i tuge. Zbirku poezije mi je bilo mnogo teže napisati i objaviti jer sam starija i mnogo više razmišljam i analiziram”, podijelila je sa nama Elvedina.

Kako je bilo uzeti prvi put svoj knjigu u ruke?

“Osjećaj kada sam u ruke uzela svoju prvu knjigu je bio neprocjenjiv. Imala sam 16 godina i zaplakala sam gledajući u knjigu od ponosa i sreće. Taj dan ću pamtiti uvijek”, emotivno se prisjeća Elvedina.

Koliko su mladi zainteresovani za književnost?

“Što se tiče književnosti u svijetu mladih, sve je manje onih koji cijene dobre knjige. Mlade više privlače izlasci, društvene mreže i zabava, malo je onih koji će uzeti knjigu kada se odmaraju ili napisati nešto. Ja se pored pisanja bavim i organizacijom radionica za djecu i odrasle u Lukavcu i svjedok sam da takve radionice najviše posjećuju odrasli. Međutim, ja imam nekoliko mladih kolega koji pišu i izuzetno sam ponosna kada vidim da objavljuju neka svoja djela.”

Elvedina je ponosna na svoje kolege, a kako su njeni najbliži reagovali kada je objavila svoje knjige?

“Niko nije znao da pišem knjigu koju planiram objaviti. Jedan dan sam okupila porodicu i rekla im svoje namjere, a oni su svi zaplakali od sreće. U početku su sumnjali, ali sam im pokazala svoje djelo da ih uvjerim. Porodici sam najveći ponos i oni su moja najveća podrška. Prijatelji su bili izuzetno ponosni i svi su nestrpljivo dočekali da uzmu moju knjigu.”

Koliko je uspješna i vješta sa pisanom riječi, svjedoče i brojne nagrade.

Dva puta je osvojila prvo mjesto na literarnom takmičenju Pisci i književnost. Tu je i treće mjesto na općinskom literarnom konkursu u Lukavcu i plaketa Musa Ćazim Ćatić za Bajramske pjesme i priče.

Elvedinin roman je zauzeo 6. mjesto na takmičenju za najbolju domaću knjigu 2022. u Hrvatskoj.

“Svaka mlada osoba bi trebala više da se posveti književnosti i nadograđuje svoje znanje i širi svoje vidike čitanjem. Knjige koje bi navele mlade ljude da zavole čitanje su Anđeli i demoni, Djevojka iz voza ili neke knjige Agathe Christie koje mogu zadržati našu mladalačku pažnju i radoznalost”, kazala je za kraj Elvedina.

Kompletan intervju pročitajte na portalu Žene.ba

(Vijesti.ba)

Izdvajamo