14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

25.05.2024 / 14:23 Svijet - Sporazum o taocima

Izrael, SAD i Katar složni da nastave pregovore o primirju sa Hamasom

Izrael, SAD i Katar složni da nastave pregovore o primirju sa Hamasom
Foto: X

Izrael, Sjedinjene Države i Katar složili su se da obnove pregovore o sporazumu o taocima i primirju s Hamasom uz posredovanje posredovanja, rekao je izraelski zvaničnik za novinsku stranicu Walla.

Egipat i Katar će ove sedmice posredovati u novim pregovorima na osnovu novog nacrta o kojem su u Parizu pregovarali direktor CIA-e William Burns, šef Mossada David Barnea i katarski premijer Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, navodi se u izvještaju dopisnika iz Washingtona Baraka Ravida .

Nije bilo napretka u razgovorima od aprila.

Ratni kabinet je od 7. oktobra proširio mandat tima koji pregovara o oslobađanju talaca koje Hamas drži u Gazi, objavio je u četvrtak novinski sajt Ynet.

U izvještaju se navodi da postoji širok konsenzus među sigurnosnim establišmentom, ministrom odbrane Yoavom Gallantom, ministrima Bennyjem Gantzom, Gadi Eisenkot i Ron Dermerom i promatračem kabineta Aryehom Derijem da treba produžiti "povodac" pregovaračkog tima.

Prema izvještajima, premijer Benjamin Netanyahu prvobitno je bio protiv proširenja mandata pregovaračkog tima, ali je bio podstaknut širokom podrškom tom potezu i nedavnim objavljivanjem snimka koji prikazuje otmicu vojnika IDF-a 7. oktobra.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo