14°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 15°C

25.05.2024 / 14:53 Svijet - Međunarodni sud pravde

Španija zatražila od Izraela da poštuje odluku UN-ovog suda

Španija zatražila od Izraela da poštuje odluku UN-ovog suda
Foto: X

Španija je upozorila Izrael da su odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) obvezujuće, dok je Britanija poručila da će odluka ICJ-a kojom se od Izraela traži da odmah zaustavi napad na Rafah samo ojačati Hamas.

Suci Međunarodnoga suda pravde (ICJ) u petak su Izraelu naredili da se prekine vojna operacija na Rafah, grad na jugu Pojasa Gaze.

"Izrael mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofanzivu u Rafahu", rekao je predsjednik najvišega UN-ova suda Nawaf Salam.

Ministarstvo vanjskih poslova španske vlade koju vodi socijalist Pedro Sánchez u subotu je upozorilo Izrael da su odluke Međunarodnoga suda pravde "obvezujuće" te je zatraženo da ih se poštuje.

"Naredbe ICJ-a, uključujući i one koje se odnose na prekid izraelske ofanzive u Rafahu su obvezujuće", napisao je na X-u španski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares.

"To se odnosi i na prekid vatre, oslobađanje talaca i na pristup humanitarnoj pomoći. Patnja ljudi u Gazi i nasilje moraju prestati", dodao je.

ICJ je podržao zahtjev Južnoafričke Republike (JAR) da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafah, sedmicu nakon što je Pretorija optužila Izrael za genocid.

Taj je sud najviše tijelo UN-a za sporove među državama. Njegove su odluke konačne i obvezujuće, ali se često ignoriraju. Sud nema moć da ih silom provede.

No odluka suda bi mogla rezultirati većim diplomatskim pritiskom na premijera Benjamina Netanyahua.

Španija je jedna od najkritičnijih evropskih zemalja prema Izraelu od početka aktualnog sukoba u Gazi.

Britanska vlada kazala je da će presuda Međunarodnog suda pravde samo ojačati Hamas.

"Razlog zbog kojega nema pauze u borbama je taj što je Hamas odbio vrlo velikodušan dogovor s Izraelom o taocima. Intervencija ovih sudova, među kojima je i Međunarodni sud pravde, samo će ojačati stajalište Hamasa o tomu da mogu zadržati taoce i da mogu ostati u Gazi", rekao je u glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova.

"A dogodi li se to, neće biti ni mira ni rješenja s dvjema državama", dodao je.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo