13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

26.05.2024 / 22:14 Košarka - Spektakularna noć u Berlinu

Panathinaikos novi prvak Evrope, u finalu pobijedili Real

Panathinaikos novi prvak Evrope, u finalu pobijedili Real
Foto: X

Košarkaši Panathinaikosa sa evropskog trona su skinuli branitelja titule Real Madrid u večerašnjem finalu Eurolige rezultatom 95:77.

Ekipa Chusa Matea privela je prvu četvrtinu u dobro ritmu i na kratku i došli prvi put na meču na dvocifrenu prednost, a na koncu otišli su sa +11 (36:25) na kratku pauzu pred drugu dionicu.

Nastavka donosi Madriđanima još jednu najveću prednost na meču (41:27), ali budi se se grčki tim serijom 8:0 (43:35).

Musa se vratio na parketu četiri minute do poluvremena, ali Panathinaikos je igrao odličnu odbranu, te je Grant iznudio namjerni faul Zmaja.

Prišli su Grci na -4, ali je Hezonja trojkom odvojio Real ponovo na +7, međutim Grant vraća tricu i ne dozvoljava španskom timu da “diše”. Apsolutni egal meča donijela je trojka Vildoze, kada je PAO došao na -1 (46:45).

U trećoj četvrtini odlična odbrana Panathinaikosa. Na kraju treće četvrtine Grci su vodili rezultatom 64:61, te su u potpunosti zaustavili napade Reala.

Također, 7 poena u trećoj četvrtini za Real je najmanje dosada u nekoj četvrtini Madriđana ove sezone.

Kendrick Nunn i Kostas Sloukas zablistali su na startu četvrte četvrtine, a tada Panathinaikos pravi sjajnu seriju i dolazi do devet poena prednosti.

Uslijedile su minute besprijekorne igre Sloukasa koji je pogađao trojke i vodio svoj tim. Na kraju je Panathinaikos uspio osvojiti titulu koja se čak 13 godina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo