13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

27.05.2024 / 20:03 BiH - Sarajevo

Održana promocija knjige Jasmina Mujanovića 'Bošnjaci: Nacija nakon genocida'

Večeras je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana promocija knjige „Bošnjaci: Nacija nakon genocida“, bosansko-američkog politologa Jasmina Mujanovića.

 

Kenan Efendić, urednik iz Izdavačke kuće „Vrijeme“ iz Zenice je istaknuo kako je knjiga Knjiga Bošnjaci – nacija nakon genocida iscrpan i uputan pregled historijskog razvoja i političkog trajanja bošnjačke nacije na “povijesnim bosanskim zemljama”.

"Originalna verzija ove knjige je napisana na engleskom jeziku, cilj je bio da objasnim neke osnovne stvari o stvaranju nacionalnog identiteta Bošnjaka. Ne samo u periodu devedesetih godina, već da se preispita neka standardna verzija procesa stvaranja identiteta, kako je ona tumačena na političkom zapadu. Prvenstveno sam želio da problematiziram termin 'bosanski muslimani', koji je još uvijek glavni i primarni naziv za Bošnjake na zapadu. Insistirajući na tome da je temelj identiteta Bošnjaka nije njihova vjera (islam), iako naravno najveći broj njih su muslimani, već da je temelj njihovog identiteta jedan sekularni odnos prema Bosni i Hercegovini.

Njihovo insistiranje da su jedan, ne jedini, bosanskohercegovački autohtoni narod, to je također važna tematika u knjizi. Bošnjački nacionalisti, ne negiraju činjenicu da su bosanski Srbi i bosanski hrvati, autohtoni narodi Bosne i Hercegovine. Bošnjačka zajednica prvenstveno sebe doživljava kao nacionalan grupacija a ne kao vjersku zajednicu.

To su bili neki osnovni i primarni razlozi za pisanje ove knjige. Strašno mi je drago da postoji prevod ove knjige zahvaljujući Izdavačkoj kući Vrijeme, jer je važno da ljudi u BiH imaju pristup debatama koje se o njima vode, a gdje mi kao Bošnjaci i Bosanci ne učestvujem", rekao je između ostalog Mujanović u intervjuu za Vijesti.ba, kojeg ćemo objaviti sutra.

Mujanović je politolog i saradnik New Lines Instituta iz Washingtona. Doktorirao je na Univerzitetu York u Torontu a iz njegovog doktorata je proizašla i njegova prva knjiga "Glad i bijes: Kriza demokratije na Balkanu" objavljena 2018. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo