20°C
Mostar 27°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C

27.05.2024 / 21:17 BiH - Pogled iz Zagreba

Kritike za Dodika iz Hrvatske: 'Laže i manipuliše činjenicama'

Kritike za Dodika iz Hrvatske: 'Laže i manipuliše činjenicama'
Foto: Arhiva / Borislav Zdrinja

Dodikova jučerašnja izjava kako je Hrvatska dokazano izvršila agresiju na BiH, a "Srbija nije", izazvala je dosta bure u bh. susjedstvu.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman je, komentarišući jednu publikaciju objavljenu u Sarajevu u kojoj se navodi da su i Hrvatska i Srbija izvršile agresiju na BiH, kazao da se uloge Hrvatske i Srbije u tome ratu ne mogu uspoređivati. Bio je to povod Dodiku da ustvrdi kako je Hrvatska bila agresor na BiH, za razliku od Srbije.

"Naravno da je Hrvatska aktivno sudjelovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije koja nije imala niti jednu vojnu jedinicu na teritoriji BiH. O učestvovanju Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud u Haagu kvalificirajući to kao udruženi zločinački poduhvat", izjavio je Dodik.

Historičar Hrvoje Klasić kaže da ovo nije prvi, a vjerojatno ni posljednji Dodikov istup "pun laži, neistina i manipulacija historijskim činjenicama".

"Kada su u pitanju ratovi 1990-ih godina, njih je nemoguće zamisliti bez uloge Srbije. Pritom mislim na političko i vojno rukovodstvo. Kao što su jedinice Jugoslavenske narodne armije (JNA), ali i brojne paramilitarne formacije koje su bile obučavane, naoružavane, vođene pa i regrutirane u Srbiji igrale važnu ulogu u ratu u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, tako je nemoguće uopće zamisliti rat u BiH bez jedinica JNA, ali i brojnih paravojnih formacija koje su bile pod kontrolom političkog i vojnog vrha u Beogradu", kaza je Klasić.

Dodao je kako nema spora da su i vojne jedinice sastavljene od Hrvata u BiH na razne načine bile u vezi s vlašću u Zagrebu.

"Međutim, nisu Hrvati počeli oružanu agresiju s ciljem raspada BiH, što ne znači da se s vremenom i ta ideja nije pojavila u Mostaru i u Zagrebu. Također, to ne znači i da jedinice Hrvatske vojske nisu sudjelovale u vojnim operacijama u BiH protivno volji službenog Sarajeva. O tome govore brojne pritužbe međunarodne zajednice kao i prijetnje sankcijama Hrvatskoj 1993. godine. Jedno ne negira drugo, ali ovo što govori Dodik svakome je u BiH jasno da nije istina", napominje Klasić.

Iako su za genocid u Srebrenici optuženi ljudi iz političkog i vojnog vodstva Republike Srpske, Klasić ističe kako je dokazano da su pritom imali logističku pomoć Srbije, prenosi Index.

"Srbija, doduše, nije optužena za taj genocid, ali u jednoj tački stoji da nije učinila išta da spriječi genocid niti da kazni počinitelje. Iz toga indirektno vidimo da je mogla to spriječiti i da je apsolutno imala utjecaja na ono što se događalo tijekom rata u BiH", kaže Klasić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo