21°C
Mostar 29°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

28.05.2024 / 06:00 Svijet - Preventiva

Šef WHO očekuje dogovor o sporazumu protiv pandemija

Šef WHO očekuje dogovor o sporazumu protiv pandemija
Foto: X.com

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus očekuje da će države jednog dana postići dogovor o sporazumu o suzbijanju pandemija nakon što prošle sedmice nisu uspjele da se usaglase.

Zdravstveni zvaničnici upozorili su da bi proces mogao da potraje godinama.

Zdravstveni zvaničnici su izrazili frustraciju jer su diskusije trajale do duboko u noć, stavovi su mijenjani u posljednjem trenutku, a od desno orijentisanih komentatora dolazi sve više kritika da bi sporazum narušio suverenitet zemalja, što WHO snažno negira.

Kao simbol otpora, u blizini sjedišta UN u Ženevi, gdje se vode razgovori, primijećen je kamion sa natpisom "Ne sporazumu o pandemiji. Zaustavite gomilanje moći UN".

Ministri iz 194 članice WHO nastoje da privedu kraju više od dvije godine pregovora o novim pravilima za reagovanje na pandemije nakon što je kovid-19 odnio milione života. Skupština WHO zasjeda od od 27. maja do 1. juna.

"Naravno, svi bismo željeli da smo uspjeli da postignemo konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i da pređemo liniju cilja", rekao je Tedros u uvodnom obraćanju.

On je dodao da "ostaje uvjeren" da će se svi i dalje truditi i da zna da među članicama WHO postoji "zajednička volja da se ovo uradi".

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je da Vašington ostaje privržen ovom procesu, ali procjenjuje da će razgovori trajati još godinu ili dvije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo