18°C
Mostar 25°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

28.05.2024 / 06:30 Svijet - Vatikan šuti

Papa Franjo LGBT osobe nazvao pogrdnim imenom

Papa Franjo LGBT osobe nazvao pogrdnim imenom
Foto: Arhiv

Papa Franjo upotrijebio je vrlo pogrdan izraz prema LGBT zajednici dok je na zatvorenom sastanku s biskupima ponovio da homoseksualcima ne bi trebalo dopustiti da postanu svećenici, objavili su italijanski mediji.

La Repubblica i Corriere della Sera, italijanske dnevne novine s najvećom nakladom, citirali su Papu koji je navodno kazao da su sjemeništa već prepuna "frociaggine", vulgarnog talijanskog izraza koji se grubo prevodi kao "pede**ina".

"Papa kao Argentinac možda nije shvatio da je talijanski izraz koji je upotrijebio uvredljiv", glasilo je obrazloženje službenog Vatikana.

La Repubblica je svoju priču pripisala nekolicini neimenovanih izvora, dok je Corriere naveo da ju je poduprlo nekoliko neimenovanih biskupa koji su sugerisali da Papa, kao Argentinac, možda nije shvatio da je talijanski izraz koji je upotrijebio uvredljiv.

Web stranica za političke tračeve Dagospia prva je objavila o toj slučaju koji se navodno dogodio 20. maja kada je Italijanska biskupska konferencija otvorila četverodnevnu skupštinu zatvorenim sastankom s Papom.

Papa Franjo (87) do sada je zauzimao otvoreniji pristup LGBT zajednici. Na početku svog papinstva 2013. je rekao: "Ako je osoba gay i traži Boga i ima dobru volju, ko sam ja da sudim?", dok je prošle godine dopustio svećenicima da blagoslivljaju članove istospolnih parova, što je izazvalo značajnu konzervativnu reakciju.

S druge strane, na susretu s italijanskim biskupima 2018. rekao im je da pažljivo provjeravaju kandidate za svećenike i odbiju sve moguće homoseksualce.

U dokumentu iz 2005., objavljenom pod Franjinim pokojnim prethodnikom Benediktom XVI., Vatikan je rekao da Crkva može primiti u svećeništvo one koji su jasno "nadvladali homoseksualne sklonosti" tokom najmanje tri godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo