15°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

28.05.2024 / 08:09 Svijet - Napada na Rafah

Bidenova administracija poručuje Izraelu da zaštiti civile

Bidenova administracija poručuje Izraelu da zaštiti civile
Foto: X

Bidenova administracija rekla je Izraelu da preduzme sve mjere predostrožnosti kako bi zaštitio civile nakon što je u vojnom napadu u Rafahu ubijeno na desetine Palestinaca, budući da se suočio s pozivima nekih kolega demokrata da zaustavi vojne pošiljke u Izrael.

- Izrael ima pravo da krene za Hamasom i razumijemo da su ovom napadu ubijena dva visoka Hamasova terorista koji su odgovorni za napade na izraelske civile. Ali kao što smo bili jasni, Izrael mora poduzeti sve moguće mjere opreza da zaštiti civile - rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

Biden se suočio sa sve većim pritiskom unutar svoje stranke da smanji podršku Izraelu, čak i prije zračnog napada u nedjelju navečer u kojem su zapaljeni šatori i klimava metalna skloništa u kampu u Rafahu, pri čemu je ubijeno 45 ljudi.

Alexandria Ocasio-Cortez, istaknuta demokratska poslanica u Predstavničkom domu, u ponedjeljak je nazvala ovaj napad "neodbranjivim zločinom", dodajući u objavi na društvenim mrežama da je "davno prošlo vrijeme da predsjednik ispuni svoju riječ i suspenduje vojnu pomoć.”

- Užasne i potresne slike su sinoć dolazile iz Rafaha. Koliko će još SAD stajati po strani dok izraelska vojska ubija i sakati palestinske bebe?” - objavila je zastupnica Ayanna Pressley na društvenim mrežama. 

Zastupnica Rashida Tlaib, jedina Amerikanka palestinskog porijekla koja služi u Kongresu, nazvala je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua "genocidnim manijakom".

Netanyahu je u ponedjeljak rekao da napad nije imao za cilj da izazove civilne žrtve, već da je prošao "tragično pogrešno".

Glasnogovornik NSC-a rekao je da američka vlada "aktivno sarađuje" s izraelskom vojskom i drugima na terenu kako bi procijenila šta se dogodilo.

Skoro polovina demokratskih birača ne odobrava Bajdenovo vođenje rata između Izraela i Hamasa, prema nedavnoj anketi Reuters/Ipsos.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo