14°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 15°C

28.05.2024 / 08:25 Crna hronika - Sarajevo

U Sudu BiH danas počinju suđenja Vasviji Vidović i Milošu Lučiću

U Sudu BiH danas počinju suđenja Vasviji Vidović i Milošu Lučiću
Foto: FENA

U Sudu Bosne i Hercegovine danas počinje suđenje sarajevskoj advokatici Vasviji Vidović, koju optužnica tereti za sprečavanje dokazivanja.

Vidović se optužnicom tereti da je u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sakrila mobilni telefon osumnjičenog Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Državnog suda.

Ona je 16. maja negirala krivicu.

U Sudu BiH bi trebala biti izrečena prvostepena presuda Vildanu Ključi, kojeg optužnica tereti za učešće na stranim ratištima.

Ključo je, prema prvobitnoj optužnici, boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asaf” na teritoriji koju je kontrolirao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije proglasile terorističkom organizacijom.

Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023. godine.

Za danas je zakazan početak suđenja bivšem državnom ministru za ljudska prava i izbjeglice Milošu Lučiću te Siniši Papazu, Daliboru Šehovcu i Mirku Ristoviću zbog zloupotrebe položaja i pronevjere u službi.

Lučić se tereti da je, iskorištavanjem službenih ovlasti, pričinio štetu za državni budžet u iznosu od 69.777 KM, navedeno je ranije iz Tužilaštva. Uhapšen je u decembru 2022, a nekoliko dana nakon toga je podnio ostavku na mjesto ministra.

Ove sedmice bit će nastavljeno suđenja za ratne zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine, javlja Detektor.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo