13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

28.05.2024 / 10:33 Politika - Banja Luka

U nastavku sjednice NSRS o predloženom zakonu o nevladinim organizacijama

U nastavku sjednice NSRS o predloženom zakonu o nevladinim organizacijama
Foto: NSRS

Narodni poslanici RS jutros su nastavili devetu redovnu sjednicu raspravom o Izvještaju o radu MUP-a RS u prošloj godini.

U nastavku devete redovne sjednice preostalo je još 11 tačaka dnevnog reda, među kojima ima najviše izvještaja o radu institucija.

Jedini zakon u nastavku je Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji je, prilikom usvajanja dnevnog reda, premješten sa osme na pretposljednju tačku dnevnog reda. Dakle, danas počinju od 15, a ima ukupno 25 tačaka dnevnog reda, pa se očekuje da rasprava o navedenom zakonu neće početi prije kasnih večernjih sati.

Taj zakon je izazvao oštre reakcije u javnosti, a u kampanju protiv usvajanja zakona uključili su se i poznate ličnosti iz Srbije, kao što su poznata glumica Svjetlana Bojković i pisac i književni kritičar Gojko Božović.

Pred poslanicima su i informacije o odlukama o pomilovanju u 2023. godini, te o obavezama koje za BiH i RS proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom prošle godine.

Vlada RS predložila je poslanicima i odluku o prihvatanju zaduženja RS kod Razvojne banke Vijeća Evrope po Projektu rekonstrukcije, izgradnje i opremanja objekata četiri psihijatrijske ustanove RS.

U prethodnom dijelu NSRS, usvojen je dio tačaka dnevnog reda, ali ne i Deklaracija o protivljenju rudarenja litijuma u Loparama. Opozicioni poslanici glasali su protiv i nekolicina iz vlasti koji su iz područja Majevice, dok vladajući nisu htjeli da glasaju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo