13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

06.06.2024 / 17:39 BiH - Detaljno pojašnjenje

Pravilnik o zabrani pušenja u FBiH stupa na snagu 13. juna

Pravilnik o zabrani pušenja u FBiH stupa na snagu 13. juna
Foto: Unsplash
U Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine objavljen je novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom bh. entitetu, a koji bi na snagu trebao stupiti već 13. juna ove godine.

Novi pravilnik propisuje uslove za posebne prostore i prostorije za pušenje u ugostiteljskim objektima, definirajući izuzetke od opće zabrane pušenja u Federaciji BiH.

Prema pravilniku će vlasnici ugostiteljskih objekata, koji žele dozvoliti pušenje u određenim prostorijama, morati pridržavati strogih odredbi.

Tako će na vanjskoj strani vrata svake sobe u kojoj je dozvoljeno pušenje moraju biti postavljene jasne oznake sa sljedećim natpisima: "Dozvoljeno pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje." i "Zabranjen ulazak i boravak lica mlađih od 18 godina." Ove oznake moraju biti izrađene u formatu A4, štampane horizontalno, sa crnim slovima na bijeloj pozadini, koristeći font Arial 28 bold. Natpisi moraju biti centralno postavljeni, sa jednako razmaknutim marginama.

Pravilnik također propisuje da sobe za pušenje u zdravstvenim ustanovama, ustanovama za palijativnu njegu, njegu starijih lica, te ustanovama za izdržavanje kazne, moraju ispunjavati specifične uslove. Prostorija za pušenje mora biti potpuno zatvorena i fizički odvojena od drugih prostora, odnosno nepušačkih zona. Površina prostorije ne smije biti manja od 10 kvadratnih metara, niti veća od 20% ukupne površine javnog prostora. Također, prostorija ne smije služiti kao prolaz u druge prostorije.

Dodatno, u prostoriji za pušenje nije dozvoljeno konzumiranje hrane ili pića. Prostorija mora biti zatvorena sa svim zidovima i plafonom, a vrata se moraju automatski zatvarati i ne smiju ostati otvorena. Zatvoreni prozori i vrata smatraju se dijelom zida. Iznad ili uz vrata prostorije za pušenje mora biti postavljena oznaka: "Prostor za pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje." Također, mora biti jasno naznačeno da je ulazak maloljetnim osobama zabranjen.

U slučaju kvara ventilacijskog sistema, ispred ulaza u prostoriju za pušenje mora se automatski pojaviti oznaka: "Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom sistemu." Ove mjere osiguravaju da dim ne prelazi u druge dijelove objekta i da se prostorije za pušenje koriste u skladu sa zdravstvenim standardima.

Kako je pojašnjeno, novi pravilnik ima za cilj zaštitu zdravlja građana, posebno nepušača, dok istovremeno pruža kontrolisane uslove za pušače.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo