13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

07.06.2024 / 20:00 Ekonomija - LOT 3B kroz Vlakovo

Gradnja zadnje dionica Sarajevske obilaznice, rokovi se opet pomjeraju

Gradnja zadnje dionica Sarajevske obilaznice, rokovi se opet pomjeraju
Foto: Vijesti.ba

Rok za izgradnju zadnje dionice Sarajevske obilaznice LOT 3B istekao je u februaru 2022. godine. Radi se o samo 1,5 kilometara saobraćajnice, a radovi su obustavljeni već tri godine.

U zadnjem odgovoru za naš portal, iz Autocesta FBiH su naveli hronologiju projekta: “Nakon što je pribavljena prethodna saglasnost Općine Ilidža, JP Autoceste FBiH započinju realizaciju izrade idejnog projekta. Završetkom idejnog projekta bit će podneseni zahtjevi za ishodovanje prethodnih saglasnosti nadležnih institucija koje su preduslov za ishodovanje urbanističke saglasnosti. Po dobivanju urbanističke saglasnosti bit će ispunjeni uslovi da se započne sa izradom glavnog projekta”.

Iz ovog javnog preduzeća još navode da je projektna dokumentacija urađena dosta davno (period 2008. – 2009. godine) i ista se u određenim segmentima morala inovirati (prilagoditi).

- Kako je izvođač bio zainteresiran da predloži određene uštede, prihvaćen je njegov prijedlog uz uslov da se kroz taj prijedlog obuhvate i neophodne izmjene te inoviranje projekta. Naime, potrebno je izvršiti usaglašavanje projektnog rješenja sa zahtjevima Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i ishodovati potrebne saglasnosti te odobrenja. Kako dozvole na izmjene projekata nisu ishodovane na dijelovima na kojima je projekat izmijenjen, odlučeno je da se radovi na LOT 3B obustave do dobivanja potrebnih saglasnosti i dozvola, kako se ne bi stvarali nepotrebni troškovi, navode iz Autocesta FBiH.

Dodaju da je “očekivani nastavka izgradnje ove dionice treći kvartal 2024. godine”.

“Uz dobar angažman izvođača i adekvatnu dinamiku, svi radovi mogu biti završeni do sredine 2025. godine. JP Autoceste FBiH poduzimaju sve aktivnosti s ciljem nastavka i završetka izgradnje LOT-a 3B”, navode.

Iako su ranije iz Autocesta FBiH za Vijesti.ba govorili da im je potrebno šest mjeseci za završetak radova od trenutka kada se steknu uslovi za početak radova, sada iz ove javne kompanije kažu da će im za to biti potrebno devet mjeseci.

Završetkom izgradnje LOT-a 3B unaprijedio bi se položaj privrednih subjekata u pogledu infrastrukturnog okruženja na lokalitetu Općine Ilidža, te bi se podigao standard lokalnog stanovništva. Ipak, stanje na terenu ne ulijeva povjerenje jer osim što u prethodne tri godine nije urađeno ništa, treba imati na umu da praktično u prethodnih 12 godina, od 2012. godine, nije završen niti jedan metar ove dionice.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo