13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

08.06.2024 / 10:30 Regija - Šokantan račun

Bh. državljani prevareni u Zagrebu: Za dva taksija platili 254 eura

Bh. državljani prevareni u Zagrebu: Za dva taksija platili 254 eura
Foto: Vijesti.ba / Ilustracija

Čitalac Vijesti.ba, identitet poznat našoj redakciji, javio nam se sa pritužbom da je bio slučaj taxi prevare ove sedmice u Zagrebu.

Naime, on je za vožnju taxi prevozom, dva automobila i sa sedam članova porodice, od Kačićeve ulice do Karlovačke Sesvete, tj dionica od 13 km, platio 127 eura po vozilu.

Da bi stvar bila jasnija, ova dionica na taxi usluzi Bolt plaća se 16,5 eura u vrijeme kada je on sa porodicom bio žrtva prevare. Jednostavnim uvidom u druge popluarne usluge autoprevoza u Zagrebu, možemo vidjeti da nema puno oscilacija sa cijenom za ovu dionicu od 13 km.

Na primjer, Uber također naplaćuje sličnu cijenu za istu relaciju, a cijene se kreću između 15 i 18 eura, zavisno od doba dana i saobraćajnih uslova.

Ovaj slučaj nije izolovan, jer su slične prijave stigle i od drugih turista koji su posjetili Zagreb. Izgleda da je praksa prevara u taxi prevozu postala učestala pojava, naročito u popularnim turističkim područjima. Prevareni putnici često prijavljuju naplaćivanje nepostojećih dodatnih taksi, kao i manipulaciju taksimetrom.

Preporučujemo svim putnicima da koriste provjerene i licencirane usluge taksi prevoza, te da unaprijed provjere cijene kako bi izbjegli moguće prevare. Također, savjetujemo putnicima da uvijek traže račun i, ukoliko je moguće, plaćaju karticom kako bi imali dokaz o naplati usluge.

Nadamo se da će nadležne institucije reagovati na ove prevare i poduzeti odgovarajuće mjere kako bi zaštitila prava potrošača i spriječile buduće prevare.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo