21°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 22°C

09.06.2024 / 20:07 Svijet - Benny Gantz

Težak udarac za Netanyahua: Član ratnog kabineta podnio ostavku

Težak udarac za Netanyahua: Član ratnog kabineta podnio ostavku
Foto: Flash90, Pool)
Član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz podnio je ostavku u vladi Benjamina Netanyahua, zadavši udarac premijeru koji je slavio rijetko spašavanje taoca u Gazi.

"Odlazak iz vlade je složena i bolna odluka", rekao je Gantz u televizijskoj izjavi.

Odluka Gantza, koji se smatra Netanyahuovim glavnim političkim izazivačem, ispunjava ultimatum koji je dao premijeru prošlog mjeseca pozivajući ga da izloži novi plan za rat protiv Hamasa do 8. juna.

Očekivalo se da će Gantz podnijeti ostavku u subotu, ali je odgodio objavu nakon vijesti da su izraelske snage spasile četiri taoca u operaciji za koju su dužnosnici Gaze rekli da je u njoj ubijeno više od 270 Palestinaca.

Njegova ostavka dolazi uprkos tome što je Netanyahu u subotu pozvao Gantza da ostane u vanrednoj izraelskoj vladi, rekavši da je ovo vrijeme za jedinstvo, a ne za podjele.

“Moramo ostati ujedinjeni u sebi pred velikim zadacima koji su pred nama. Pozivam Bennyja Gantza – ne napuštajte hitnu vladu. Ne odustaj od jedinstva”, pozvao ga je ranije Netanyahu na Telegramu.

Osim premijera, jedini preostali član vanredne vlade s ovlastima odlučivanja je ministar odbrane Yoav Gallant, također iz Likuda.

Gantzova odluka dolazi u trenutku kada se Netanyahu suočava sa sve većim pozivima izraelskih zapadnih saveznika i porodica taoca koji su držani u Gazi da okonča rat i vrati zarobljenike.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo