22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C

09.06.2024 / 23:26 Svijet - Po objavi rezultata

Pobjednici EU izbora u Njemačkoj šokirali Kijev i oduševili Moskvu

Pobjednici EU izbora u Njemačkoj šokirali Kijev i oduševili Moskvu
Foto: Ralf Hirschberger/Afp
Stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno demokratska stranka (FDP) gubitnici su izbora za Evropski parlament u nedjelju u Njemačkoj, a krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) postala je druga stranka po broju glasova, a na istoku Njemačke najjača politička snaga.

"Uspjeh AfD-a je historijski događaj. Na istoku Njemačke smo najjača snaga. Snažniji vjetar u leđa si ne možemo poželjeti", rekao je dopredsjednik AfD-a Timo Chrupalla u nedjelju navečer nakon objavljivanja nepotpunih rezultata izbora za Evropski parlament.

Dodao je da su ti rezultati snažna podrška uoči izbora za parlamente u istočnim saveznim pokrajinama Saskoj, Tiringiji i Brandenburgu u septembru.

Prema izlaznim anketama, pobjednik evropskih izbora je demokršćanska Unija CDU/CSU s 30 posto glasova iza koje slijedi AfD sa 16 posto. AfD je u saveznim pokrajinama koje su nekad pripadale Istočnoj Njemačkoj s 27 posto najjača politička snaga.

Vladajući SPD kancelara Olafa Scholza je s 14 posto ostvarila slabiji rezultat od očekivanog. Zeleni su s 12 posto najveći gubitnici u usporedbi s izborima prije pet godina kada su osvojili 20 posto. Također vladajući FDP je osvojio pet posto glasova.

Stranka Savez Sahra Wagenknecht (BSW), koja se odcijepila od stranke Ljevice, dobila je 5,5 posto, a Ljevica tri posto glasova.

Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz pozvao je na promjenu političkog vodstva u Njemačkoj nakon nedjeljnih izbora.

"Njemačkoj je potrebna politička promjena", rekao je Merz.

Glavni sekretar CDU-a Carsten Linnemann je od kancelara Olafa Scholza zatražio da ponudi mandat na raspolaganje.

"Stranka kancelara je osvojila 14 posto, Unija CDU/CSU više nego dvostruko više. Vlada više ne može nastaviti s radom kao da se ništa nije dogodilo", rekao je Linnemann.

AfD je unatoč padu popularnosti zbog brojnih skandala u koje su upleteni njezini političari, uspio, prema prvim analizama, profitirati od nezadovoljstva građana radom koalicijske vlade. AfD ali i BSW su isto tako profitirali i od uvjerenja brojnih birača da ni Unija CDU/CSU također ne bi obavljala bolji posao da je u vladi.

AfD i BSW su se tokom predizborne kampanje isticali i po kritici podrške savezne vlade Ukrajini u odbrani protiv ruske agresije.

Odmah nakon objavljivanja rezultata, predsjednica AfD-a Alice Weidel i predsjednica BSW-a Sahra Wagenknecht su se založile za početak mirovnih pregovora u Ukrajini. Weidel je rekla kako treba prestati "demoniziranje" Vladimira Putina, a Wagenknecht zatražila "zamrzavanje bojišnice" u Ukrajini. Ostale stranke oštro odbacuju te prijedloge.

Prve analize su pokazale da je AfD posebno bio uspješan kod mlađih birača. U grupi onih između 16 i 24 godine ta je stranka osvojila 17 posto glasova. Istodobno, vladajući SPD i Zeleni su u toj grupi prošli loše s podrškom između 9 i 11 posto.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo