14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

10.06.2024 / 08:39 Kultura - Banja Luka

Završen 26. Teatar fest 'Petar Kočić', najviše nagrada za predstavu 'Očevi i oci'

Završen 26. Teatar fest 'Petar Kočić', najviše nagrada za predstavu 'Očevi i oci'
Foto: FENA
Predstava Narodnog pozorišta Beograd "Očevi i oci" proglašena je najboljom predstavom na ovogodišnjem 26. Teatar festu "Petar Kočić" u Banjoj Luci.

Proglašenjem pobjednika sinoć je u Banjoj Luci završen 26. Tetar fest "Petar Kočić" koji je trajao od 3. do 9. juna.

Pobjednička predstava "Očevi i oci" adaptirana je po romanu pisca Slobodana Selenića, u režiji Veljka Mićunovića.

- Predstava je kompaktna umjetnička cjelina u kojoj besprijekorno funkcionišu svi elementi dobrog pozorišta predstavljajući nam model stilski inovativne predstave – obrazloženje je žirija.

Članovi žirija su glumica Olga Odanović, glumac Ljubiša Savanović i predsjednik, teatrolog Milovoje Mlađenović.

Nakon odigranih pet takmičarskih predstava na ovogodišnjem pozorišnom festivalu u Narodnom pozorištu RS, žiri je proglasio i ostale pobjednike.

Predstava “Očevi i oci” dobila je priznanje za najbolju režiju festivala, odnosno Veljku Mićunoviću.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Jeleni Filipović Antić za ulogu u predstavi “Ništa nećemo zaboraviti”, u režiji Juga Đorđevića Pozorišta „Bora Stanković“ Vranje.

Nagrada za najboljeg glumca festivala dodijeljena je Aleksandru Vučkoviću za ulogu Mihajla Medakovića u predstavi “Očevi i oci”.

Direkcija festivala odlučila je da se od ove godine fond nagrada obogati sa još dvije nagrade u želji da se sačuva uspomena na dva značajna pozorišna umjetnika koja su dala naročit doprinos razvoju pozorišne umjetnosti u regionu, a posebno je značajan njihov rad u Narodnom pozorištu RS.Tako će se od 26. pozorišnog festivala Teatar fest "Petar Kočić" dodjeljivati Nagrada za scenski govor koja će nositi ime Milorada Telebaka i Nagrada za scensku poetiku koja će biti nazvana po Mladenu Materiću.

Nagrada za scenski govor „Milorad Telebak“ dodijeljena je  ansamblu Narodnog pozorišta Sombor i lektoru Dejanu Sredojeviću za predstavu “Ljudi od voska” Mate Matišića u režiji Ivana Vanje Alača.

Nagrada se dodjeljuje Ansamblu Pozorišta „Bora Stanković“ Vranje za predstavu “Ništa nećemo zaboraviti”, u režiji Juga Đorđevića, pripala je nagrada za scensku poetiku „Mladen Materić“.

- Nakon gledanja pet predstava izvedenih u zvaničnom programu Festivala, žiri je zaključio da predstave odišu istinskim estetskim vrijednostima, da su tematski izuzetno važne, da uspostavljaju žustar dijalog sa vremenom  u kome živimo, da rediteljskim i glumačkim angažmanom, jasnom artikulacijom pozorišnog jezika i upotrebom modernih rediteljskih postupaka, ukazuju da pozorišna umjetnost u regionu, uprkos nedovoljnoj materijalnoj podršci, prati najsvježija evropska strujanja u drami i teatru. Posebna vrijednost ovogodišnjeg Teatar festa jeste insistiranje na predstavama nastalim na predlošku domaćih dramskih tekstova – poruka je ovogodišnjeg žirija.

Moto ovogodišnjeg Teatar festa “Petar Kočić” bio je “Ko sam ja”, a u čast pobjednika sinoć je odigrana predstava “Sitnce koje život znače” beogradskog Narodnog pozorišta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo