31°C
Mostar 34°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 31°C
Bihać 29°C

10.06.2024 / 14:20 Politika - Kanton Sarajevo

Rascjep u Trojci: NS neće Karić, NiP protiv Mandića

Rascjep u Trojci: NS neće Karić, NiP protiv Mandića
Foto: Vijesti.ba

Strankama Trojke (SDP, NS i NIP), tekuća je sedmica zadnja šansa za dogovor oko eventualnih zajedničkih kandidata za načelničke pozicije u Kantonu Sarajevo.

Kako nam je potvrđeno iz izvora ukjučenih u stranačke pregovore, trenutna situacija je takva da “neće biti Trojke na lokalnim izborima”. Većina učesnika preogovora, kamen spoticanja vidi u ponašanju Naše stranke.

U Općini Centar kandidat NS će biti aktuelni načelnik Srđan Mandić, nakon što su on i čelnici stranke barem privremeno “prigušili” rasplamsali sukob.

Danas, u trenutku pisanja ovog teksta, po tvrdnjama naših izvora, stvari su takve da će NiP imati svog kandidata za načelnika.

Odluka SDP-a je da će u ovom scenariju biti neutralni te neće davati podršku niti jednom niti drugom kandidatu. U ovoj Općini, kandidaturu je već istaknuo DF-ov Dennis Gratz, a ove bi sedmice trebala biti donesena odluka i hoće li ga podržati SDA, koja u tom slučaju ne bi imala svog kandidata.

Općina Novo Sarajevo mogla bi imati dvije kandidatkinje za načelnicu. Kandidatkinja SDP-a je definitivno aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić, koju će podržti i NIP. NS će, kako sada stvari stoje, imati svoju kandidatkinju, a trebala bi to biti Vildana Bešlija, iako je već bio postignut dogovor da se da podrška Benjamini Karić. Ipak, na organima Kantonalnog odbora NS jednoglasno je odbijena ta podrška. Naš izvor navodi da su iz NS ovim činom “srušili Trojku”.

Kada su u pitanju općine Novi Grad, Hadžići i Ilijaš, ⁠NiP bi trebao dati kandidate za načelnike u te tri općine, a podržati će ih SDP, dok je stav NS-a nepoznat.

Fuad Abaspahić biće SDP-ov kandidat za načelnika Vogošće, a imaće i podršku NIP-a. NS u ovoj općini nema ni organizaciju.

Dvije općine u kojima će Trojka dati podršku istim kandidatima su Stari Grad i Ilidža. Na Ilidži je kandidat NIP-a Nermin Muzur, dok će u Starom Gradu SDP-ovom Irfanu Čengiću podršku, osim Trojke dati i DF.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo