27°C
Mostar 32°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 26°C

10.06.2024 / 22:57 Regija - Smišlja odgovor

Vučić: Postavit ću pitanja Ambasadi SAD u Sarajevu, prvi put

Vučić: Postavit ću pitanja Ambasadi SAD u Sarajevu, prvi put
Foto: BBC
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je večeras na izjavu Ambasade SAD u BiH.

"Američka ambasada u Sarajevu je rekla svoje. Sutra će dobiti odgovor. Prvi put ću kao predsjednik Srbije da im postavim pitanja, a verujte mi, odgovor neće imati, iako se tiče baš Dejtonskog sporazuma", navodi Vučić i dodaje:

"Problem je u tome što oni nisu navikli da postoje nezavisne i suverene zemlje, kao ni lideri koji ne žele da se dodvoravaju njima, već da brane interese sopstvenog naroda. Biće zanimljiv dan, a malo mi je falilo da pomislim da su dovoljno pametni da ne komentarišu Sabor i da se ne sramote. Ovako, slijedi odgovor. Postoji jedna mala zemlja na brdovitom Balkanu...

Podsjetimo, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se povodom održavanja "svesrpskog" sabora.

"Zaključci usvojeni na svesrpskom saboru koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum (DPA) i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) ukorijenjeni su u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama", saopćeno je.

Smatraju da zaključci ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine.

"Ovo je opasno. Javne izjave zvaničnika Republike Srpske, a posebno predsjednika RS-a Dodika i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Stevandića, o zaključcima i planovima za 'razdruživanje' RS-a, drugo ima za otcjepljenje, predstavljaju i napad na Dejton i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine", navodi se.

Napominju da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode da je Bosna i Hercegovina država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojom unutrašnjom strukturom modifikovanom tako da se sastoji od dva eniteta.

"Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kom drugom poddržavnom tijelu, pravo na secesiju, 'razdruživanje' ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili zvaničnici RS. RS nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine. Ona nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine. Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u evroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike RS, žele i zaslužuju", zaključili su iz američke ambasade.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo