21°C
Mostar 25°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 21°C

11.06.2024 / 09:23 Regija - Turci pišu

Milo Đukanović kandidat za zamjenika generalnog sekretara NATO-a

Milo Đukanović kandidat za zamjenika generalnog sekretara NATO-a

Kako pišu turski mediji, pozivajući se na saznanja iz visokih diplomatskih izvora iz nekoliko članica NATO, u toku je priprema inicijative za kandidovanje Mila Đukanovića za zamjenika generalnog sekretara NATO Alijanse.

Iza te inicijative, kako se navodi, do sada stoji devet članica Alijanse. Među njima je i Turska.

Ovo je danas objavio turski portal "Firtina Haber", koji u tekstu ističe da bi kandidat iz Istočne Evrope imao dobre šanse i da bi to bila svojevrsna poruka samog NATO-a.

"Na draftu nacrta rade diplomate iz devet članica. Oni namjeravaju da kandiduju Đukanovića, pri čemu u dokumentu navode da Crna Gora, pod liderstvom Đukanovića, ne samo da je bila jedina država bivše Jugoslavije koja je uspjela bez vojnog konflikta da stekne samostalnost, već je odmah postala i najpozitivniji regionalni primjer za skladne unutrašnje odnose i širenje tolerancije i pomirenja u post-konfliktnom Balkanu", kaže se u objavi, ali bez navođenja o kojih devet članica NATO je riječ, prenijele su "Novosti".

Crna Gora je u NATO alijansu ušla tačno prije sedam godina. To je urađeno odlukom Đukanovića i njegovih partnera uz tadašnje vlasti, mimo obavezujućeg referenduma.

Nekoliko godina pitom, bivši premijer Duško Marković, potvrdio je da je u tom momentu ogroman broj građana Crne Gore bio protiv toga, prenosi "b92".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo