13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

11.06.2024 / 09:32 Svijet - Izbjegavanje mobilizacije

Rusija regrutovala grupu zatvorenica, šalju se u rat u Ukrajini

Rusija regrutovala grupu zatvorenica, šalju se u rat u Ukrajini
Foto: Profimedia
Rusija je krajem maja oslobodila grupu žena iz zatvora kako bi se pridružile borbama u Ukrajini, saopćile su dvije bivše zatvorenice, piše The New York Times.

No, ne zna se je li njihovo puštanje na slobodu izolovani slučaj, pilot program ili početak većeg vala novačenja zatvorenica. Vojni regruti počeli su obilaziti zatvore za žene širom evropskog dijela Rusije, više od godinu dana nakon što su zatvorenicima nudili pomilovanje i plate u zamjenu za odlazak na frontove, prenosi Index.

Međutim, do sada su žene koje su se prijavile za odlazak u vojsku, ostajale u zatvorima bez službenog objašnjenja. Desetine hiljada osuđenih Rusa prihvatili su poziv vojske. Hiljade njih ubijeni su Ukrajini, a neki su nakon otpusta počinili teška kaznena djela.

Regrutovanjem zatvorenica, piše NY Times, Rusija pokušava izbjeći mobilizaciju stanovnika.

Ne zna se koje bi uloge žene trebale preuzeti na fronti. Vojni regruti koji su prošle godine posjetili zatvor u blizini Sankt Peterburga i ponudili su zatvorenicima ugovore na pozicijama snajperista, medicinskog osoblja i radio operaterki na prvoj liniji na godinu dana, što je značajan odmak od uglavnom pomoćnih položaja na kojima su vojnikinje. Tada se prijavilo oko 40 od 400 zatvorenica.

Ponuđena su im pomilovanja i plata od oko dvije hiljade dolara mjesečno, što je oko 10 puta više od minimalne plate u Rusiji. Dvije žene koje su prošle godine svjedočile novačenju u zatvoru izjavile su za The New York Times da su se zatvorenice prijavile uprkos opasnostima koje su iznijeli vojni časnici koji su bili u posjeti.

Kao jedan od razloga zašto se žene prijavljuju u vojsku, bivše zatvorenice navode stroge uslove u ruskim zatvorima. NY Times piše da je zatvorenicama u blizini Sankt Peterburga zabranjeno pričati, rade i do 12 sati na dan u zatvorskim radionicama, čak i na niskim temperaturama. Osim Rusije, zatvorenike u ratu koristi i Ukrajina. Naime, vlada u Kijevu odobrila je sličnu shemu prošlog mjeseca, a ukrajinski zvaničnici saopćili su da su hiljade osuđenika od tada podnijele zahtjev za prijavu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo