27°C
Mostar 32°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 26°C

11.06.2024 / 10:06 Svijet - Provincija Jilin

U Kini nožem izbodena četiri Amerikanca, objavljen uznemirujući video

U Kini nožem izbodena četiri Amerikanca, objavljen uznemirujući video

Četiri profesora američkih univerziteta nalaze se u bolnici nakon što ih je nepoznati napadač izbo nožem u javnom parku u Kini, javlja "BBC".

Kako se navodi u izjavi njihova matičnog koledža povrijeđeni su tokom dnevne posjete parku u provinciji Jilin, na sjeveru Kine. Grupa je juče posjetila lokalni hram kada ih je napao muškarac s nožem.

Američki State Department komunicirao je s medijima da je ministarstvo vanjskih poslova svjesno incidenta ali da u ovom trenutku nemaju više informacija.

Kineske vlasti u međuvremenu nisu reagovale na incident, a društvene mreže preplavile su slike stravičnog napada. Na podijeljenim objavama vidi se najmanje troje ljudi kako krvari i leže na tlu.

Kako piše "BBC", incident je brzo cenzuriran na kineskom internetu, a pretrage ključnih pojmova ne daju nikakve rezultate uprkos činjenici što je sve završilo u trendovima na kineskoj društvenoj platformi Weibo.

Incident se dogodio usred napetih diplomatskih odnosa, a i ova akademska razmjena studenata i naučnika rezultat je pokušaja da se napeti diplomatski odnosi Pekinga i Vašingtona relaksiraju. Xi Jinping tako je primjera radi najavio plan o pozivanju 50.000 mladih Amerikanaca u Kinu u narednih pet godina. Istovremeno američki State Department izdao je savjetodavno upozorenje Amerikancima koji putuju u Kinu što, smatra se, mnoge studente i obeshrabrilo.

Nema sumnje da će ih ovaj incident obeshrabriti još i više, prenosi "Jutarnji".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo