24°C
Mostar 29°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 28°C
Bihać 24°C

11.06.2024 / 11:00 Zanimljivosti - Ekološki prihvatljivo

Ovaj metod može otjerati puževe iz vašeg vrta

Ovaj metod može otjerati puževe iz vašeg vrta
Foto: Unsplash

Puževi su noćna mora gotovo svakog vrtlara.

Najveću štetu uzrokuju u vlažnom proljetnom i ljetnom periodi na listovima i plodovima.

Naročito se vole počastiti mladim listićima salate, špinata, paprike ili tikvica, ali puževi u vrtu često nanose i štetu na ukrasnim grmovima, cvijeću i grmovima bobičastog voća. Rezultat je urod slabije kvalitete, ali i količine. Zbog sluzi i otpada koju ostavljaju, često odumiru i cijele biljke.

Puževi su vrlo aktivni noću jer im odgovora noćni pad temperature i vlaga koja se javlja zbog isparavanja zemlje, pa mnogi vrtlari u predvečerje kreću u lov na puževe naoružani nožem ili naoštrenim štapom. Međutim, puževi imaju i svoju dobru stranu, pa ih u organskom vrtu ne želimo istrijebiti, nego samo zaštititi biljke.

Gotovo polovica njihove prehrane čine biljni i životinjski otpad. Tako sudjeluju u stvaranju humusa, a jedu i alge, lišajeve i gljive. Puž vinogradnjak jede čak i jajašca puževa golaća (ali i znatno veće količine svježeg povrća i lišća od puževa golaća).

Prosječan puž, u samo jednom danu pojede 10 g biljne mase, polovinu vlastite težine. Budući da puževi imaju svoju ulogu u ekosistemu, nije poželjno da ih uništite, već da zaštitite biljke. Ako to ne učinite, oni mogu uništiti vaše biljke i usjeve.

Još neke informacije koje vrijedi znati su da je puž hermafrodit, što znači da svaki puž ima muške i ženske spolne organe. To im omogućuje brzu i učinkovitu reprodukciju.

Određeni nalazi fosila pokazuju da su puževi prisutni na zemlji više od 600 miliona godina što znači da su vrlo otporni. Kako smo već rekli oni uništavaju mlade biljke i razaraju vrt.

Kako im stati na kraj? U trgovinama postoji dosta proizvoda koji su namijenjeni upravo ovom problemu, ali postoje i prirodne metode koje su jako dobre i učinkovite.

Za jednu od njih, trebat će vam: 1 kašičica mljevene čili papričice, 1 kašika mljevenog crnog papra, 1 kg soli.

Kako to odraditi? U posudi pomiješajte čili, mljeveni crni papar i sol. Nakon toga, pomiješajte ovu smjesu i pospite je po rubovima svog vrta. Puževi će ga automatski krenuti izbjegavati. Neki vrtlari tvrde da ovaj projekt može biti učinkovit do 3 sedmice, a sve ovisi o vremenskim uslovima, prenosi Jutarnji List.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo