20°C
Mostar 27°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C

11.06.2024 / 11:04 Svijet - Prenosimo

Hamas pristao na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Hamas pristao na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi
Foto: Arhiv

Novinska agencija Reuters izvještava da je Hamas pristao na rezoluciju o prekidu vatre koju je juče usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, izjavio je visoki dužnosnik grupe Sami Abu Zuhri.

Dodao je da je na Washingtonu da osigura da ga se Izrael pridržava.

U saopćenju nakon glasanja, palestinska militantna organizacija Hamas pozdravila je danas rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koja podržava prijedlog primirja u Pojasu Gaze, rekavši da je spremna da sarađuje sa posrednicima oko sprovođenja principa plana.

"Hamas pozdravlja ono što je uključeno u rezoluciju Vijeća sigurnosti koja je potvrdila trajno primirje u Pojasu Gaze, potpuno povlačenje izraelskih snaga, razmjenu zatvorenika, rekonstrukciju, povratak raseljenih u svoja prebivališta, odbacivanje svake demografske promjene ili smanjenja površine Pojasa Gaze i dostavljanje potrebne pomoći našem narodu u Gazi", navodi se u saopćenju Hamasa.

Hamas je izrazio spremnost da se angažuje u indirektnim pregovorima oko sprovođenja principa koji su u skladu sa zahtjevima palestinskog naroda, javlja Tanjug.

Podsjećamo, u ponedjeljak je Vijeće sigurnosti UN usvojilo američki nacrt rezolucije koji podržava prijedlog koji je iznio predsjednik SAD Joe Biden za primirje u Pojasu Gaze, sa 14 glasova "Za", dok je Rusija bila suzdržana.

Američki državni sekretar Antony Blinken se osvrnuo na Hamasovu ulogu u pregovorima o prekidu vatre.

On je rekao: "Hamasov izraz podrške planu za prekid vatre u Gazi koji podržavaju UN je "znak nade". SAD su i dalje posvećene “porazu Hamasa”, ali vojna sredstva nisu dovoljna za postizanje ovog cilja. Mora postojati jasan politički plan, jasan humanitarni plan, kako bi se osiguralo da Hamas ni u kakvom obliku ne obnovi kontrolu nad Gazom”.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo