27°C
Mostar 32°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 26°C

11.06.2024 / 13:35 Politika - Ruski ministar

Otvorena Kancelarija Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci

Otvorena Kancelarija Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci
Foto: RTRS

Naše veze sa RS danas doživljavaju veliki uspon. 

Kontakti na najvišem nivou postali su redovni, održava se intezivan politički dijalog, uključujući i na parlamentarnom nivou, istakao je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, obraćajući se video linkom povodom svečanog otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci.

 

- Drago mi je što mogu da vam poželim dobrodošlicu na ceremeniji otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci. Prije svega želio bi da čestitam mojim kolegama i našim prijateljima u RS ovaj divan događaj. Išli smo ka ovom cilju nekoliko godina. Urađen je ogroman posao čiji su rezultati vidljivi danas. Trenutak je zaista historijski. Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije. Veoma nam je drago što se ovo događa u prijateljskoj RS. Širenje diplomatskog kora u Banjaluci svjedoči o povećanju značaja i autoritetu RS kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom - naglasio je Lavrov.

Lavrov se zahvalio svima onima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

- Prije svega zahvalnost rukovodstvu RS i lično predsjedniku Miloradu Dodiku, koji su od samog početka posvećivali značajnu pažnju u svim pitanjima za ovu inicijativu i pružali su sveobuhvatnu pomoć njegovom najbržem rješavanju. Iskreno smo zahvalni episkopu banjalučkom Јefremu što imamo ovako divnu zgradu za smještaj ruske diplomatske misije. Ubjeđeni smo da će posebna historijska i duhovna atmosfera koja tamo vlada inspirisati naše kolege da kreativno riješavaju zadatke sa kojima se suočavaju.

Lavrov je naglasio da zadataka ima više, pa ih je nabrojao:

- U RS posluju veliki ruski privredni subjekti. Uspostavljene su značajne veze u oblasti nauke, kulture, obrazovanja i sporta. Prioritetnu pažnju ćemo posvećivati izgradnji rusko - srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra u Banjaluci. Smatramo da je ovaj projekat najvažnija komponenta za jačanje bratskih spona koja vezuje naše narode. Nastavićemo da razvijamo kontakte između univerziteta u Rusiji i RS. Pozdravljamo početak rada Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i predavnje ruskog jezika na univerzitetu u Istočnom Sarajevu kao i djelovanje njegovog ogranka na univerzitetu u Banjaluci - poručio je Lavrov.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije se dotakao i njegovanja antifašističke tradicije, kako u Rusiji, tako i u RS.

- Sa toplinom u srcu vidimo koliko su jake i iskrene tradicije antifašizma kod srpskog naroda. RS je zaista uporište istorijske istine i borbe protiv iskrivljavanja istorije. Godišnje masovne akcije Besmrtnog puka su jasna potvrda toga. Podvizi naših predaka ne smiju da se zaborave. Zajedno ćemo nastaviti da branimo istinu, slobodu i pravdu - poručio je Lavrov.

Dodao je da je lista zadataka obimna i naravno nije ograničena navedenim temama.

- Mojim kolegama saradnicima u kancelariji ambasade je uvijek drago da sarađuju sa prijateljima, i otvoreni su za nove ideje kako da se još više zbližimo i proširimo uzajmano korisnu saradnju u interesu jačanja mira, stabilnosti i bezbjednosti. Danas smo nastavili veoma važan korak u tom pravcu. Nastavimo put zajedno. Računamo na podršku od strane Gradske uprave Banjaluke, kao i rukovodstva i svih građana RS - zaključio je Sergej Lavrov.

Ruska Federacija je naš partner, politički istomišljenik, i mi u Rusiji vidimo pravičnu stranu današnjeg vremena, ali i historije, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik na svečanosti prilikom otvoranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci.

Kancelariju su otvorili Dodik i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

- Zajedno smo gradili i mi u RS ne krijući želju da ovdje dobijemo konzulat, i to se na kraju dogodilo. Mi to doživljavamo kao emociju, jer je u pitanju Ruska Federacija - rekao je Dodik.

Istakao je da je Vladimir Putin veliki čovjek i predsjednik koji voli svoj narod.

- Potpuno sam siguran da predsjednik Putin je i danas na strani mira, ali mira koji podrazumijeva odbranu nacionalnih i strateških interesa - rekao je Dodik.

Podsjetio je da RS nije dozvolila da se uvedu sankcije Rusiji.

- Mi imamo naše snove, koje ćemo znati da realizujemo. Podijelićemo ih sa našim ruskim prijateljima zato što su se pokazali da nas razumiju u teškim vremenima po nas - rekao je Dodik.

Istakao je da su svi osim Rusije ušli u reviziju Dejtonskog sporazuma.

- Mi imamo naše snove, koje ćemo znati da realizujemo. Podijelićemo ih sa našim ruskim prijateljima zato što su se pokazali da nas razumiju u teškim vremenima po nas rekao je Dodik.

Istakao je da su svi osim Rusije ušli u reviziju Dejtonskog sporazuma.

- U FBiH su prihvatili intervbenciju međunarodnog faktora. Republika Srpska nije remetilački faktor. Mi samo tražimo vraćanje na izvorni Dejton. Nećemo ih sada promovisati, dovoljno je da oni znaju - rekao je Dodik.

Dodik navodi da Zapad predvođen Velikom Britanijom i SAD ima zavjeru protiv srpskog naroda.

- Poput one stare "zavadi pa vladaj". To stalno čine na ovim našim prostorima. Na nivou BiH danas je potpuno žigosana Ruska Federacija, a to nije opravdano, jer to rade samo predstavnici jednog naroda. Kada se budu uvažavali i naši stavovi, to će onda biti zvanični stav BiH, do tada to je želja jednog naroda - rekao je Dodik.

(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo