22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C

12.06.2024 / 10:10 Auto - Brisel

FT: EU uvodi carine do 25 posto na kineska električna vozila

FT: EU uvodi carine do 25 posto na kineska električna vozila
Foto: Agencije
Evropska komisija će danas obavijestiti proizvođače automobila da će privremeno primijeniti dodatne carine do 25 posto na uvezena kineska električna vozila od sljedećeg mjeseca, saopćio je Financial Times, pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem.

Analitičari su rekli da očekuju carine između 10 posto i 25 posto na kineska električna vozila, potez koji će vjerovatno izazvati moguću osudu Pekinga. Evropska komisija je rekla da kineska električna vozila dobivaju prekomjerne subvencije.

Ministarstva vanjskih poslova EU i Kine nisu odmah odgovorila na zahtjeve Reutersa za komentar.

Manje od mjesec dana nakon što je SAD učetverostručio carine za kineska električna vozila na 100 posto, očekuje se da će Brisel postaviti gotovo sigurno niže carine za uvoz od kineskih proizvođača poput BYD-a i Geelyja, kao i zapadnih proizvođača poput Tesle koji izvoze automobile iz Kine u Evropu.

BYD, Geely, SAIC i Tesla nisu odmah odgovorili na upite Reutersa o izvještaju.

Ovaj potez dolazi dok se evropski proizvođači automobila suočavaju s priljevom superjeftinih kineskih električnih vozila.

Kina je ukorila EU zbog istrage o subvencijama, pozvala na saradnju i lobirala kod pojedinih zemalja EU, ali nije u potpunosti objasnila kakav bi bio njen odgovor na carine.(Vijesti.ba)

Izdvajamo