31°C
Mostar 34°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 31°C
Bihać 29°C

12.06.2024 / 22:02 Politika - Reakcija za Vijesti

Helez ima jedno pitanje i poruku za Vučića: Makni ruke od BiH!

Helez ima jedno pitanje i poruku za Vučića: Makni ruke od BiH!
Foto: Vijesti.ba

Nakon što je minstar odbrane BiH Zukan Helez poručio da nije isključeno da se promjeni naziv Republike Srpske, režimski mediji Aleksandra Vučića - Infromer i Kurir su dočekali prvu priliku da napadnu državnog ministra i podignu tenzije u regionu.

Naime, Informer navodi u tekstu da je "Vučić sve predvidio i da ga čeka bitka za opstanak Srba jer bosanski ministar prijeti novom Olujom, brisanjem imena Republike Srpske..."

Ističu u tekstu da je Helez navodno "zaprijetio Srbima da će, ako se ne povinuju ovom planu, "izvući deblji kraj" i proći kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su proterani u Oluji, poručivši da bi bila "prednost" ako bi se Srbi sami iselili.

Ministar Helez u izjavi za Vijesti.ba komentariše da je to očekivano, naglasivši ipak da Vučić nema nikakve veze sa BiH i da nema pravo da se miješa u unutrašnja pitanja BiH.

"Nakon još jednog napada na mene režimskih medija iz susjedne nam države Srbije, koji su pod kontrolom Aleksandra Vučića, ja želim da postavim jedno pitanje predsjedniku Srbije. Gospodine Vučiću - ko vam je dao za pravo da se miješate u unutrašnje stvari suverene međunarodno priznate države BiH. Da BiH radi na pripajanju Sandžaka, Mađarska na pripajanju Vojvodine, Kosovo na pripajanju Preševske doline, šta bi ostalo od 'velike Srbije'. Zbog toga vas lijepo molim, maknite ruke od BiH, imate vi dovoljno svojih problema da ih rješavate", poručio je Helez, dodavši;

"Mi ćemo urediti svoju državu kako mi želimo. Bolje mu je da ne gura nos tamo gdje mu nije mjesto. BiH je suverana država i nikom neće polagat račune šta će da uradi sa svojim Ustavom pa tako i sa promjenom naziva manjeg bh. entiteta", kazao nam je Helez.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo