22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C

13.06.2024 / 10:49 Crna hronika - Pojačane kontrole

Policija u ZDK oduzela četiri vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja u saobraćaju

Policija u ZDK oduzela četiri vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja u saobraćaju
Foto: MUP ZDK
U sklopu pojačanih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na unapređenju stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, ...

... policijski službenici su na području Zavidovića, Žepča i Zenice oduzeli četiri putnička motorna vozila od višetrukih povratnika u činjenju težih prekršaja u saobraćaju.

Policijski službenici Policijske stanice Zavidovići, prilikom kontole putničkog motornog vozila marke "Ford", registarskih oznaka A41-E-351, vlasništvo J.I., rođen 1976. godine iz Zavidovića,  utvrdili su da se na vozilu nalaze postavljene nepripadajuće registarske oznake, te da vozač ne posjeduje važeću potvrdu o registraciji vozila, odnosno da je isto neregistrovano. Izvršenom provjerom u sistemu "Sparta" utvrđeno je da je sa navedenim vozilom u posljednjih nekoliko mjeseci počinjeno više prekršaja zabilježenih LPR kamerama. Provjerom u prekršajnoj evidenciji utvrđeno je da je J.I. višestruki povratnik u činjenju težih prekršaja, te da u registru novčanih kazni ima evidentiran iznos od 9131,00 konvertibilnih maraka neplaćenih novčanih kazni.

Također, policijski službenici Policijske stanice Zavidovići izvršili su kontrolu putničkog motornog vozila marke "Alfa Romeo" bez registarskih oznaka kojim je upravljao C.M., rođen 2001. godine iz Zavidovića. Provjerom u prekršajnoj evidenciji utvrđeno je da je navedeni vozač višestruki povratnik u činjenju težih prekršaja u saobraćaju, te da vozilom upravlja prije sticanja prava na upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita.

Policijski službenici Policijske stanice Centar, Grad Zenica, prilikom kontrole putničkog motornog vozila marke "VW Passat", kojim je upravljao K.E., rođen 1987. godine iz Zenice, utvrdili su da je navedeni vozač višestruki povratnik u činjenju težih prekršaja, te da u registru novčanih kazni ima evidentiran iznos od 3880,00 konvertibilnih maraka neplaćenih kazni.

Na području Žepča, tokom kontrole putničkog motornog vozila marke "Ford", kojim je upravljalo lice S.B., rođen 1966. godine iz Dervente, policijski službenici su utvrdili da navedeni vozač kod sebe nije imao važeću vozačku dozvolu, a zbog sumnje da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, podvrgnut je alkotestiranju, te je tom prilikom utvrđeno prisustvo alkohola u ogranizmu u iznosu od 1,22 promila.

Izvršenom provjerom u prekršajnoj evidenciji utvrđeno je da je navedeni vozač višestruki povratnik u činjenju težih prekršaja, te da u registru novčanih kazni ima evidentiran iznos od 12.247,89 konvertibilnih maraka neplaćenih kazni.

S obzirom da navedeni vozači svojim ponašanjem, odnosno učestalim činjenjem prekršaja predstavljaju opasnost po javnu bezbjednost i sigurnost građana, od njih su u skladu sa članom 22. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona i članom 31. Zakona o prekršajima FBiH, sporna vozila privremeno oduzeta.

Nakon kompletiranja dokumentacije, policijske stanice Zavidovići, Žepče i Centar će nadležnim općinskim sudovima dostaviti zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv navedenih vozača uz prijedlog za izricanje zaštitnih mjere oduzimanja predmetnih vozila, zbog počinjenih prekršaja i ugrožavanja javnog prometa, dok će sporna vozila biti izmještena na lokaciju za deponovanje oduzetih vozila do okončanja sudskog postupka.

Naznačene mjere predstavljaju nastavak intenzivnih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koje se poduzimaju prvenstveno s ciljem sankcionisanja bahatih vozača i višestrukih počinilaca prekršaja u saobraćaju, te u konačnici s ciljem povećanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, saopćeno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo