22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C

13.06.2024 / 12:36 Ostali sportovi - Izgubila pravnu bitku

Transrodna plivačica Lia Thomas neće moći na Olimpijadu

Transrodna plivačica Lia Thomas neće moći na Olimpijadu
Foto: Arhiv

Transrodna plivačica Lia Thomas neće biti u mogućnosti da se takmiči za mjesto u američkom ženskom timu za Olimpijadu u Parizu sljedećeg mjeseca, nakon što je Sud za arbitražu u sportu odbacio njenu žalbu na pravilo koje zabranjuje transrodnim sportistima da se takmiče u ženskim utrkama, prenosi UPI.

- Thomas će biti dozvoljeno samo takmičenje na događajima USA Swimminga koji se ne kvalificiraju kao 'Elite događaji - saopćio je sud u Lozani u svojoj odluci u četvrtak.

Odluka je došla samo nekoliko dana prije početka američkih olimpijskih kvalifikacija u plivanju, koje su zakazane za subotu u Indianapolisu.

Thomas, 25-godišnjakinja, koja je prije dvije godine privukla pažnju nakon što je osvojila individualni naslov NCAA takmičenja u trci na 500 metara slobodnim stilom, uložila je žalbu u januaru protiv Svjetske plivačke federacije koja nadgleda elitna takmičenja u plivanju i skokovima u vodu.

Pravilo, koje je uvedeno nakon što je Thomas osvojila zlatnu medalju na NCAA, navodi da transrodni sportisti imaju pravo takmičiti se samo u kategorijama za žene ako su tranziciju obavili prije 12. godine.

Svjetska plivačka federacija se pozvala na dokument koji potkrijepljuje naučne činjenice tvrdeći da plivači zadržavaju značajne fizičke prednosti nakon prolaska kroz pubertet.

U svojoj žabi, Thomas je tvrdila da je odluka "neispravna i nezakonita", da je "diskriminatorna" i suprotna Olimpijskoj povelji.

Advokat Lije Thomas još nije odgovorio na odluku suda.

Svjetska plivačka federacija, koja je predložila stvaranje treće "otvorene kategorije" za "sve rodne i spolne identitete" na Svjetskom kupu u Berlinu u oktobru prošle godine, nazvala je ovu najnoviju odluku arbitražnog suda "velikim korakom naprijed u našim naporima da zaštitimo ženski sport."

- Svjetska plivačka federacija posvećena je stvaranju okoline koja promovira fer takmičenje, poštovanje i jednake mogućnosti za sportiste svih rodova i ponovo potvrđujemo ovu obavezu," navodi se u saopćenju organizacije.

Dodaju da se njihove politike i prakse kontinuirano procjenjuju kako bi se osiguralo da se usklađuju s ovim osnovnim vrijednostima, što je i dovelo do uvođenja naše otvorene kategorije, navodi Svjetska plivačka federacija.

- Ostajemo posvećeni saradnji sa svim zainteresiranim stranama kako bismo podržali principe inkluzivnosti u vodenim sportovima i uvjereni smo da naša politika uključivanja rodova predstavlja fer pristup - navodi se u izjavi.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo