31°C
Mostar 34°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 31°C
Bihać 29°C

13.06.2024 / 12:57 Ekonomija - Firme u strahu

Moguć najcrnji scenarij: Poskupljuju struju, dok izvoz dramatično pada

Moguć najcrnji scenarij: Poskupljuju struju, dok izvoz dramatično pada
Foto: Vijesti.ba

Bosna i Hercegovina je u prva četiri mjeseca ove godine ostvarila vanjskotrgovinski deficit od oko četiri milijarde KM.

U praksi to znači da je svakog mjeseca izvoz bio za milijardu KM manji od uvoza. Nastavi li se takav trend do kraja godine, Bosna i Hercegovina bi mogla zabilježiti rekordan minus u razmjeni sa inostranstvom od čak 12 milijardi KM, odnosno milijardu KM više u odnosu na prošlu godinu.

Naime, u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle izvoz je bio manji za 8,3 posto. Rezultat je to, između ostalog, neopravdanog povećanja struje privredi u prethodnom periodu, odnosno činjenice da Vlada FBiH i Elektroprivreda BIH nisu ispoštovale argumente privrednika - zašto ne treba dizati cijene za 20%.

Da će se najcrnji scenarij ostvariti, govori i najnovija namjera Elektroprivrede BIH da poveća cijenu električne energije. Pogotovo će na udaru biti izvoznici koji su već potpisali godišnje ugovore i cijene sa kompanijama u inostranstvu. Novo poskupljenje struje neće izdržati.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović smatra da će se ove promjene pogotovo odraziti upravo na izvozno orijentisane firme.

"Postoji jako puno kompanija u kojim cijene električne energije značajno utječu na cijene proizvoda, s tim što mislim da su one već odranije na tržišnom snabdijevanju. Tako da, to je već borba posljednje tri-četiri godine", kaže Smailbegović za Biznis.ba.

Ramiz Karić, osnivač firme Herceg Srebrenik kaže da Elektroprivreda BiH svake godine pokušava da optereti privrednike sa novom cijenom, iako je poznato da postoji uredba o ograničenju rasta cijena.

- Ovdje je problem da su privrednici već ugovorili cijene i potpisali ugovore o prodaji svojih proizvoda. Te cijene se ne mogu mijenjati, ne može doći do povećanja cijena robe i usluge, a novi namet dolazi kroz skuplju struju. To je za poslodavce neprihvatljivo i nije moguće izdržati sa ekonomskog aspekta, kazao je Karić za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo