32°C
Mostar 36°C
Tuzla 37°C
Banja Luka 35°C
Bihać 32°C

14.06.2024 / 06:25 Svijet - Anketa PSR

Povećana podrška Hamasu reakcija na izraelsko razaranje i ubijanje u Gazi

Povećana podrška Hamasu reakcija na izraelsko razaranje i ubijanje u Gazi
Foto: X
Porasla je podrška oružanoj borbi kao najboljem sredstvu za okončanje izraelske okupacije i postizanje državnosti među Palestincima, dok je podrška militantnoj grupi Hamas također neznatno porasla u posljednja tri mjeseca.

Anketa Palestinskog centra za istraživanje politike i istraživanja (PSR) pokazala je da je podrška oružanoj borbi porasla za 8 posto na 54 posto ispitanih na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Potpora Hamasu porasla je za 6 posto na 40 posto ispitanih, dok je Fatah imao podršku od 20 posto, prenosi HINA.

Anketa je provedena nakon osam mjeseci rata u Gazi, koji je započeo kada su Hamasovi militanti upali u naselja u Izraelu ubivši oko 1200 ljudi i otevši još 250, prema izraelskim podacima. Više od 37.000 Palestinaca ubijeno je kao rezultat ofenzive koju Izrael od tada vodi u Gazi, kojom vlada Hamas, kažu zdravstvene vlasti u Gazi.

Anketa je pokazala da dvije trećine ispitanika smatra da je napad sedmog oktobra bio ispravna odluka, što je pad od 4 posto u odnosu na prethodnu anketu. Također je pokazala da je oko 80 posto Palestinaca u Gazi izgubilo rođaka ili ima rođaka koji je povrijeđen u ratu.

Walid Ladadweh, voditelj jedinice za istraživanja u PSR-u, rekao je da je povećanje podrške Hamasu i oružanoj borbi reakcija na izraelsko razaranje i ubijanje u Gazi.

Također je rekao da anketa odražava nezadovoljstvo palestinskim vlastima sa sjedištem u Ramali, koje vodi predsjednik Mahmoud Abbas, koje već dugo pokušavaju pregovarati o stvaranju palestinske države uz Izrael i odbacuju oružanu borbu.

Mirovni proces za koji su se Palestinci nadali da će im donijeti državu u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, teritorijima koje je Izrael zauzeo u ratu 1967., godinama je na izdisaju. U međuvremenu je Izrael proširio svoja naselja na Zapadnoj obali te se nastavio protiviti palestinskoj državnosti.

Abbas i islamistički Hamas dugo se sukobljavaju oko strategije. Hamas njegov pristup pokušaju pregovora o palestinskoj državi smatra neuspjehom te zagovara oružanu borbu.

"Ovaj rat, kao i prethodni, ima efekte radikalizacije na obje strane", rekao je Ghassan Khatib, predavač na Univerzitetu Birzeit na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom.

Istraživanje je pokazalo da više od 60 posto Palestinaca podržava raspuštanje parlamentarne skupštine, a 89 posto njih želi da Abbas podnese ostavku. Hamas je preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od parlamentarne skupštine 2007. nakon što je porazio Fatah godinu ranije na parlamentarnim izborima.

Dok ankete pokazuju da Hamas ima veću podršku od Fataha, najveću podršku u nasljeđivanju Abbasa ima vođa Fataha u zatvoru Marwan Barghouti, s 39 posto podrške. Slijedi ga politički vođa Hamasa Ismail Haniyeh, s 23 posto.

"Ne znam je li to točno ili ne, ali, nažalost, zvuči kao da je tačno. Kada Hamas bude poražen, želimo da Gazom upravljaju njezini stanovnici, ali ne oni koji namjeravaju ubijati Židove", rekao je glasnogovornik izraelske vlade David Mencer.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo