31°C
Mostar 34°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 31°C
Bihać 29°C

13.06.2024 / 22:38 Ekonomija - Federalni ministar

Dizdar u Mostaru: Značajna podrška za unapređenje zdravstvene zaštite, obrazovanja i sporta

Dizdar u Mostaru: Značajna podrška za unapređenje zdravstvene zaštite, obrazovanja i sporta
Foto: Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je danas Univerzitet "Džemal Bijedić", Kantonalnu bolnicu "Dr. Safet Mujić" i FK Velež u Mostaru te s rukovodstvima ovih institucija i kolektiva potpisao ugovore o podršci Ministarstva.

Tom prigodom ministar Dizdar istaknuo je važnost podrške povratnicima kroz sport, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, saopćeno je iz resornoga ministarstva.

Na Univerzitetu "Džemal Bijedić" federalni ministar razgovarao je o značaju obrazovanja za povratničku populaciju i mogućnostima daljnje podrške studentima povratnicima.

Kako je navedeno, potpisivanjem ugovora, Ministarstvo je osiguralo sredstva za unapređenje uvjeta i kvaliteta obrazovanja.

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Safet Mujić", ministar je razgovarao s rukovodstvom o potrebama bolnice i mogućnostima unapređenja zdravstvene zaštite za povratnike i raseljene osobe. Potpisani ugovor predviđa financijsku podršku za izgradnju neophodne infrastrukture.

Posjeta FK Velež bila je prilika da se razgovara o ulozi sporta u integraciji povratnika i unapređenju povratničke zajednice. Ministar Dizdar je istakao kako sport igra ključnu ulogu u socijalizaciji i zdravlju mladih povratnika, te da će Ministarstvo podržati aktivnosti koje promovišu sport i zdrav način života među povratnicima.

"Osigurali smo sredstva za tri temeljne institucije iz oblasti obrazovanja, zdravstva i sporta koje su već decenijama simboli društvenog djelovanja i podrške povratničkim zajednicama. Kantonalna bolnica 'Dr. Safet Mujić' je ključni oslonac zdravstvene njege za povratnike Mostara, Stoca, Čapljine i šire regije. Univerzitet 'Džemal Bijedić' je visokoškolska ustanova koja je omogućila visoko obrazovanje za veliku povratničku populaciju Hercegovine. Bez ove institucije veliki broj povratnika bi zbog visokih troškova studiranja u udaljenim mjestima zasigurno ostao bez fakultetskih diploma. FK Velež se još jednom pokazuje kao društveno odgovoran sportski kolektiv koji osigurava podršku i suradnju mladim povratnicima i povratničkim sportskim kolektivima kroz hvale vrijedan projekt koji imamo priliku podržati", rekao je Dizdar.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo