32°C
Mostar 36°C
Tuzla 37°C
Banja Luka 35°C
Bihać 32°C

14.06.2024 / 07:10 Svijet - Privredni oporavak

MMF odobrio 800 miliona dolara zajma Argentini

MMF odobrio 800 miliona dolara zajma Argentini
Foto: X
Međunarodni monetarni fond (MMF) otvorio je put Argentini da povuče 800 miliona dolara za pomoć u privrednom oporavku, objavivši da je program kreditiranja "čvrsto na pravom putu".

Argentina s MMF-om ima program vrijedan 44 milijarde dolara, koji uključuje ekonomske ciljeve vezane uz rast, inflaciju i devizne rezerve. MMF je u saopćenju od jučer naveo da je njegov Izvršni odbor dovršio osmu reviziju tog aranžmana, prenosi HINA.

"Dovršavajući reviziju, Izvršni odbor ocijenio je da je program čvrsto na pravom putu, sa svim kvantitativnim kriterijima izvedbe ispunjenima do kraja marta 2024.", objavio je MMF.

Dodao je i da će održavanje tog napretka zahtijevati poboljšanje kvalitete fiskalne prilagodbe, poduzimanje koraka prema poboljšanom okviru monetarne i devizne politike te provedbu reformi za rast, navodi se.

Argentinska vlada najavila je da će započeti razgovore s MMF-om o novom programu.

Odobrenje MMF-a dolazi nakon što je argentinski predsjednik Javier Milei, koji je preuzeo dužnost u decembru, proveo sveobuhvatne fiskalne reforme i oštro suzbio državnu potrošnju kako bi se uhvatio u koštac s troznamenkastom inflacijom, padom privrede i deviznim rezervama u minusu.

Promjene koje je uveo pomogle su Argentini da obnovi iscrpljene devizne rezerve, ostvari fiskalne suficite na početku godine i stabilizira svoju valutu pezo.

Argentinska mjesečna stopa inflacije u maju bila je najniža od 2022., pokazali su službeni podaci u četvrtak, oslabivši peti mjesec zaredom na 4,2 posto zahvaljujući mjera štednje libertarijanca Mileija.

Ipak, tamošnja vlada suočena je s izazovima, jer privreda se zaustavlja, a nivo siromaštva raste. U srijedu su u glavnom gradu izbili protesti zbog daljnjih reformi koje predviđaju proračunske rezove.

Paket reformi, koji je predložio Milei za oživljavanje posrnule privrede zemlje, uključuje proglašavanje vanrednog privrednog stanja, rezanje penzija i smanjivanje radnih prava.

MMF zamjećuje kako će Argentini u budućnosti biti potrebni kontinuisani napori za podršku ranjivima i postizanje "agilnog" kreiranja politika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo